După mai multe proteste spontane, dascălii din întregul judeţ au hotărât declanşarea grevei generale începând de astăzi, pe termen nelimitat, manifestându-şi astfel nemulţumirea faţă de autorităţi, care le-au oferit doar 30-50% din salarii.
Toate instituţiile de învăţământ din municipiul Suceava, cu excepţia Colegiului „Alexandru Ioan Cuza”, a Colegiului Naţional „Petru Rareş” şi a grădiniţelor cu program prelungit „Aşchiuţă” şi „ABC”, îşi vor închide porţile până când cadrele didactice vor primi salariile integrale.
Profesorii din Moara, Stroieşti, Dărmăneşti, Ilişeşti şi Vereşti vor intra de mâine în grevă de solidaritate, fiind în modul acesta alături de profesorii din municipiu.
Se aşteaptă ca şi alte şcoli să intre în grevă
Conform declaraţiilor făcute de Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), de astăzi, în aproximativ 50 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava va fi întreruptă activitatea pe termen nelimitat. „Cel mai probabil, la şcolile care intră în grevă de astăzi, în zilele următoare se vor alătura şi altele, iar unde n-au fost strânse suficiente semnături pentru declanşarea grevei, profesorii vor apela la alte forme de protest”, a declarat Constantin Cernica.
Deşi la începutul săptămânii situaţia în celelalte şcoli din zona Sucevei era una confuză, cadrele didactice din mai multe comune au declarat că vor intra în grevă de solidaritate. „Pe lângă cele 22 de instituţii de învăţământ din municipiul Suceava care intră de astăzi în grevă, profesorii din Moara, Stroieşti, Iliseşti şi Vereşti ne-au anunţat că vor demara o grevă de solidaritate, susţinând în modul acesta demersul profesorilor suceveni”, ne-a spus Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”.
Şi profesorii de la Şcoala Nr. 4 din Suceava vor intra de astăzi în grevă, în pofida faptului că luni nu era finalizată lista cu semnături. „Am reuşit să dăm sindicatului lista cu semnături şi, la fel ca celelalte şcoli din municipiu şi din judeţ, vom intra şi noi în grevă. Cadrele didactice vor veni la şcoală, dar ore nu se vor face. E greva profesorilor, nu a elevilor, ei vor veni la şcoală”, ne-a spus Alexandrina Răileanu, liderul de sindicat al Şcolii Nr. 4.
Nici profesorii de la CN „Ştefan cel Mare” nu vor merge de astăzi la şcoală
Profesorii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” nu vor merge nici ei de astăzi la şcoală, deşi sindicatul lor nu este afiliat Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”. „În urma sondajului efectuat în rândul cadrelor didactice, doar patru profesori din colegiul nostru s-au pronunţat împotriva declanşării grevei, restul 50 au semnat pentru intrarea în grevă. Luni am anunţat greva, iar de astăzi suntem efectiv în grevă. Elevii au fost anunţaţi să nu vină mâine la şcoală, o parte din profesori vor veni dimineaţă, iar un grup de cadre didactice vor merge la Prefectură, pentru a discuta cu cei de acolo, în vederea găsirii unei soluţii”, a declarat Costică Costan, liderul de sindicat al dascălilor de la Colegiul „Ştefan cel Mare”.
Profesorii de la Colegiul „Al.I. Cuza” nu intră în grevă de frică să nu fie penalizaţi
Profesorii de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” nu au anunţat grevă generală, preferând alte metode de protest. „Profesorii de la colegiul nostru au decis să nu intre în grevă generală, după experienţa neplăcută de anul trecut. În luna mai a anului trecut am decis, împreună cu colegii de la alte licee, să protestăm împotriva desfăşurării bacalaureatului, până la urmă celelalte licee ne-au boicotat, noi am fost penalizaţi, ne-a fost reţinut salariul pentru şase zile. Nu vrem ca această experienţă să fie repetată, cel mai probabil vom avea şi la liceul nostru greve spontane”, ne-a declarat Gheorghe Creangă, liderul sindicatului de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”.
Nici profesorii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” nu s-au pronunţat pentru declanşarea grevei generale, dar nu exclud alte metode de protest. „Ne-am consultat cu profesorii, majoritatea dintre ei s-au pronunţat împotriva declanşării grevei, probabil opinia lor se va schimba, în funcţie de promptitudinea autorităţilor în rezolvarea situaţiei create. Dar nu sunt excluse alte măsuri de protest”, ne-a spus Mihail Erhan, liderul sindicatului de la C.N. „Petru Rareş”.
Profesorii din zona Humorului încă mai cred în soluţionarea problemei
Şcolile din zona Gura Humorului afiliate sindicatului „Pro Educaţia” îşi vor desfăşura astăzi activitatea în mod normal, ne-a informat Traian Pădureţ, liderul de Sindicat din Învăţământ şi Protecţia Copilului „Sfântul Andrei”. „Cu excepţia Şcolii Nr. 3 din Gura Humorului, acolo unde profesorii au semnat pentru declanşarea grevei şi unde sunt cele mai mari insuficienţe la salarii, activitatea celorlalte instituţii nu va fi afectată”, ne-a spus Traian Pădureţ.
Deşi Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” anunţase luni intrarea în grevă a Centrului Şcolar „Sfântul Andrei”, directorul instituţiei, Mihail Ciocoiu, ne-a informat că şcoala nu va intra în grevă. „Profesorii de la Centrul Şcolar <Sfântul Andrei> nu s-au pronunţat pentru declanşarea grevei, în instituţia noastră nu există mari insuficienţe, iar cele existente vor fi cât de curând soluţionate, am primit în sensul acesta asigurarea Consiliului Judeţean”, a menţionat Mihail Ciocoiu.
(16 mar 2011, 11:50:54