Campania de depunere a cererilor pentru subvenţiile pe teren aferente anului 2011 se desfăşoară la aproximativ 75% din capacitatea de muncă a personalului de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava, asta deoarece un sfert dintre cultivatori nu s-au prezentat la centrele locale APIA în ziua în care au fost programaţi, prin înştiinţări primite la domiciliu.
Conform datelor centralizate de APIA, în perioada 1-11 martie s-au depus 6.861 dosare privind solicitarea subvenţiilor pe teren, acestea vizând o suprafaţă de aproape 32.000 de hectare de teren agricol.
„Fermierii au primit la domiciliu invitaţii prin intermediul cărora au fost informaţi asupra datei, locaţiei şi orei la care trebuie să se prezinte pentru depunerea cererilor. Din păcate, aproximativ 25% dintre ei nu au respectat această înştiinţare. Facem un apel către fermieri, rugându-i să respecte ziua în care au fost programaţi, în acest fel putând evita aglomeraţia din ultima parte a perioadei de primire a cererilor, dar şi penalizările pentru depăşirea termenului limită, respectiv data de 16 mai 2011”, a explicat Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava.
Conform calendarului, după termenul legal de depunere a cererilor, 16 mai, se mai pot depune cereri până pe 11 iunie, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
57.861 de cultivatori de teren din judeţ au primit înştiinţări cu privire la data şi locul unde trebuie să se prezinte pentru a depune cererile aferente anului în curs. Aceştia sunt beneficiarii din anii precedenţi, alţi cultivatori, care nu au depus cereri în anii precedenţi, dar vor să o facă acum, fiind aşteptaţi la cele nouă centre APIA din judeţ.
Pot solicita subvenţii ţăranii care cultivă cel puţin un hectar de teren agricol, format în parcele cu o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole sau viticole, suprafaţa minimă a parcelei poată să fie şi de 0,1 hectare.
Pentru anul trecut, valoarea subvenţiei a fost stabilită la 80,36 de euro pe hectar, 95% dintre beneficiari fiind deja autorizaţi la plată.