Municipiul Rădăuţi face un pas mare pentru reintrarea în circuitele turistice naţionale şi internaţionale, printr-un proiect pentru dezvoltarea obiectivelor turistice din localitate – „Tezaure Etnoistorice Bucovinene”, proiect în valoare de peste un milion de lei.
Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi, a declarat că „Săptămâna trecută am fost la Bucureşti, unde am avut mai multe întâlniri, la nivelul ministerelor, care au avut ca scop accentuarea formalităţilor legate de o serie de proiecte pentru municipiul Rădăuţi. Temele principale au fost legate de proiectul pentru programul naţional de reabilitare a infrastructurii pentru zece mii de kilometri de drumuri, proiect la care municipiul nostru a prins zece milioane de euro, dar şi de proiectul <Tezaure Etnoistorice Bucovinene>. Pentru că am fost foarte insistent şi pentru că am prezentat un <munte> de documentaţie vizavi de ultimul proiect menţionat, i-am convins pe cei de la minister, astfel, că vom dispune şi în acest caz de finanţare prin accesarea de fonduri europene, prinProgramul Operaţional Regional 2007-2013”.
Participarea comunităţii locale este de numai doi la sută din valoarea integrală a proiectului
Proiectul are ca scop creşterea atractivităţii municipiului Rădăuţi ca destinaţie turistică, prin activităţi de marketing prin internet şi mijloace electronice, precum şi alte activităţi de promovare online. În acelaşi timp se are în vedere includerea municipiului într-un circuit al târgurilor turistice şi al altor evenimente culturale şi artistice desfăşurate la nivel naţional, ceea ce va aduce finanţare pentru o serie de evenimente cu specific local, ca Târgul Olarilor şi Meşterilor Populari „Ochiul de păun”, Festivalul Folcloric Internaţional „Arcanul”, târgul expoziţional de flori, „Sărbătorile pascale din Bucovina” – festival cu workshop-uri şi „Târgul de Crăciun”.
Ancuţa Lavric, consilier asistent în cadrul biroului Programe din Primăria Rădăuţi, a precizat că în cadrul proiectului vor fi prinse mai multe obiective din municipiu cu valoare identitară.
„Proiectul <Tezaure Etnoistorice Bucovinene> a fost depus anul trecut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. A trecut toate etapele de evaluare, în luna decembrie 2010 am avut o vizită de precontractare, iar în urma acesteia am fost propuşi la semnarea contractului de pre-finanţare. În prezent am primit de la minister contractul pentru a putea fi înregistrat şi pentru a putea începe implementarea proiectului”, a mai arătat Ancuţa Lavric.
Participarea comunităţii locale este de numai doi la sută din valoarea integrală a proiectului, la care se adaugă cheltuielile neeligibile şi o serie de cheltuieli conexe.
Obiectivele cu valoare identitară din municipiu vizate sunt Biserica şi Ansamblul „Sfântul Nicolae” (Mănăstirea Bogdana), Templul Evreiesc, Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, Catedrala Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” şi Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ”.
Valoarea totală a proiectului este de 1.033.440 de lei, cofinanţarea eligibilă a comunităţii fiind de 16.693 de lei.