Un control pe linie silvică în care au fost angrenaţi poliţişti, inspectori de specialitate şi comisari ai Gărzii Financiare a dus la depistarea unor nereguli grave la Ocolul Silvic Breaza. Mai exact, doi dintre angajaţi, unul chiar şeful ocolului, ar fi făcut inginerii în hârtii, pentru a marca în fals arbori care apoi să poată fi tăiaţi de proprietari.
Prejudiciul în sine creat prin aceste manevre penale nu este foarte mare, însă spune totul despre cum se pot pune la pământ zeci de arbori, prin inginerii în acte.
Controlul care a dus de depistarea neregulilor de la Ocolul Silvic Breaza s-a desfăşurat în perioada 7-11 martie 2011.
Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în urma verificării unei partize din cadrul Ocolului Silvic Breaza s-a constatat că mai mulţi arbori marcaţi pentru tăiere nu corespund cu datele înscrise în carnetul de marcare-inventariere întocmit cu ocazia punerii în valoare.
Arbori doborâţi şi rupţi de vânt pe hârtie, tăiaţi cu fierăstrăul în realitate
Mai exact, o parte din arbori apar ca fiind doborâţi, rupţi de vânt, rupţi de la 3 metri, dar în realitate aceştia sunt verzi pe picior, fără defecte vizibile de formă sau structură ori sunt secţionaţi de la cioată cu fierăstrău mecanic. Altfel spus, arborii au fost trecuţi în acte drept compromişi ca urmare a intemperiilor şi au fost marcaţi în vederea tăierii, deşi în realitate starea acestora era un normală.
Ancheta preliminară a poliţei arată ce cel care a făcut respectivele marcaje şi a întocmit eronat hârtiile se numeşte Aurel Moţcu, are 58 de ani, este domiciliat în Câmpulung Moldovenesc şi este angajat al Ocolului Silvic Breaza. Totodată, în sarcina acestuia s-a mai reţinut căîn carnetul de marcare-inventariere sunt înscrişi nouă arbori, de specia pin, dar care în realitate nu au fost luaţi în calcul ca specie distinctă la constituirea actului de punere în valoare.
Pentru aceste nereguli, s-a dispus cercetarea angajatului Ocolului Silvic Breaza sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, întreaga masă lemnoasă, aflată în diferite stadii, a fost predată în custodia pădurarului titular de canton, în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii exacte a prejudiciului.
Şeful Ocolului Silvic Breaza, cercetat pentru abuz în serviciu
Alte verificări (efectuate de poliţiştii specializaţi de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiştii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava) efectuate în pădurea din zona Breaza – Suliţa, au dus la identificarea a 24 de arbori pe picior ce erau marcaţi în verde pentru tăiere, fără a avea număr curent şi fără a face parte din categoria masei lemnoase accidentate, pentru care fusese emisă delegaţia de marcare. Respectivii arbori se aflau pe proprietatea a două persoane fizice, persoane care au primit girul de a-i tăia, deşi legal acest lucru nu era posibil.
Ancheta poliţiei arată că marcarea a fost efectuată de Mihai Liţu, în vârstă de 30 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, cel care este chiar şeful Ocolului Silvic Breaza. Şi acesta este cercetat tot pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
Şeful Direcţiei Silvice, nemulţumit de mai multă vreme de activitatea şefului de ocol
Contactat telefonic, Mihai Miheţiu, şeful Direcţiei Silvice Suceava, a precizat că activitatea de la Ocolul Silvic Breaza nu îl mulţumeşte de ceva vreme.
„Noi am găsit şi pe linia noastră de control intern o serie de nereguli, suntem nemulţumiţi de activitatea şefului de ocol, de altfel el intrând în atenţia Consiliului de Disciplină anterior acestor controale ale poliţiei”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava.
El a catalogat drept gravă situaţia constatată de echipele de control, precizând că a mai avut semnale legate de trecerea în fals a unor arbori în categoria lemnului compromis de furtuni, însă a mai ţinut să sublinieze că astfel de cazuri sunt totuşi izolate şi nu reprezintă un fenomen printre angajaţii ocoalelor silvice.
Şase infracţiuni şi şase amenzi, după controlul silvic
Revenind la controlul organizat de poliţie în intervalul 7-11 martie, au fost efectuate patru verificări la gatere şi 31 în fondul forestier, în total constatându-se şase infracţiuni. De asemenea, au fost aplicare şase amenzi pentru nereguli în domeniu silvic, amenzi în valoare de 9.000 de lei.
De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 55,1 mc lemn, cele mai multe amenzi fiind date pentru transporturi ilicite de lemn depistate în trafic.
În timp ce autorităţile de control anunţă în ultima perioadă numeroase verificări în teren, venind totodată şi cu exemple de infracţiuni şi contravenţii constatate, mulţi oameni care cunosc bine fenomenul tăierilor ilegale de lemn spun că este vorba doar de un foc de paie, neregulile constatate fiind deocamdată doar din rândul celor minore.
(14 mar 2011, 12:31:32