Orfanii, copiii care sunt abandonaţi în spitale şi ai căror părinţi sunt necunoscuţi, devin adoptabili chiar după o lună de la emiterea certificatului de naştere.
Aceasta este una dintre reglementările guvernamentale emise recent, care oferă soluţii pentru „copiii fără părinţi”, astfel încât aceştia să poată fi mai repede adoptaţi, să-şi găsească o familie.
Conform noilor reglementări, copiii aflaţi în grija statului, internaţi în centre de plasament, case de tip familial, ai căror părinţi nu i-au vizitat un an de zile, dovedind astfel dezinteres pentru copiii lor, intră pe lista copiilor adoptabili. În cazurile în care asistenţii sociali şi psihologii constată că între copil şi părinte nu mai există nici o legătură afectivă şi că nu se poate face reintegrarea minorului în familia naturală, atunci copilul poate fi dat spre adopţie unei alte familii.
Au renunţat la propriii copii, în vederea adopţiei
La sfârşitul anului trecut, părinţii naturali a 36 de copii şi-au dat acordul pentru adopţie, ceea ce înseamnă că sunt dispuşi să nu mai aibă nici un drept asupra propriilor copii. În grupul celor 36 de copii înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt şi şase perechi de fraţi, cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani, care nu pot fi adoptaţi decât împreună. Doi dintre copii au un handicap fizic, iar alţi şapte au handicap fizic şi neuropsihic. Jumătate dintre copii sunt de etnie romă. Majoritatea familiilor care vor să adopte îşi doresc un copil care să aibă maxim doi ani şi să fie fetiţă.
Adoptaţi de asistenţii maternali
Sunt şi cazuri fericite, în care copiii care au ajuns în grija statului sunt înfiaţi de asistenţii maternali care i-au luat în plasament.
Andreea, acum în vârstă de 9 ani, şi Ionuţ, în vârstă de 4 ani, păreau, în primele zile de viaţă, copii fără noroc. La 11 zile de viaţă, Andreea a fost luată din maternitatea din Fălticeni de Maria Gorban, o femeie din Moişa, comuna Boroaia, care tocmai terminase cursurile de asistent maternal. Deşi avea o fetiţă în gimnaziu, pe Ioana, şi o fetiţă de doar 2 ani, pe Vasilica, femeia nu s-a speriat că-i va fi greu şi a acceptat copilul recomandat de Protecţia Copilului Suceava.
Acum patru ani, Maria şi Vasile Gorban s-au gândit că nu ar fi rău să mai ia un copil în asistenţă maternală şi nu mică le-a fost bucuria când reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava le-au spus că au un bebeluş, de 21 de zile, născut prematur, care a fost abandonat în maternitate de mama naturală, şi aşteaptă un cămin. Cei doi soţi au fost de acord şi l-au adus acasă pe Ionuţ.
Maria şi Vasile Gorban s-au gândit încă de la preluarea copiilor în plasament că ar vrea să îi adopte, lucru care s-a şi întâmplat.
Părinţi cu acte în regulă
Asistenţii maternali din Suceava pot deveni, în urma procedurii de adopţie, părinţi cu acte în regulă, ei având, în continuare, prioritate la adopţii, când este vorba de copii pe care deja îi cunosc, îi îngrijesc şi s-a creat o legătură de suflet între ei şi minori.
Aceşti părinţi (care, de obicei, au şi propriii lor copii) nu mai trebuie să aştepte 90 de zile de la depunerea cererii până la aprobarea atestatului, pentru că sunt monitorizaţi şi verificaţi încă din momentul în care au devenit asistenţi maternali şi au luat în îngrijire unul sau mai mulţi minori.