Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava va demara de astăzi un control la toate primăriile din judeţ care au anunţat că îi vor concedia pe asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Decizia a fost luată de şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, după ce opt primării au anunţat că îi vor da afară pe asistenţii persoanelor cu handicap, pe motiv că nu mai dispun de fonduri pentru a le plăti salariile. Creţuleac a precizat că inspectori ai ITM Suceava vor verifica corectitudinea acestor concedieri colective, precizând că înainte de a lua această decizie administraţiile locale vizate ar fi trebuit să caute toate soluţiile pentru a evita disponibilizarea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. „Vorbim despre un serviciu de asistenţă socială şi trebuie să vedem dacă s-au încercat toate variantele pentru a evita această problemă. Nu se poate renunţa aşa de uşor la un astfel de serviciu, care riscă să dispară în unele localităţi”, a spus Creţuleac.
De precizat că primăriile din Grăniceşti, Frasin, Dolhasca, Dolheşti, Iaslovăţ, Bălcăuţi, Calafindeşti şi Horodnic de Sus au notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava că în perioada următoare intenţionează să disponibilizeze aproape 200 de persoane. Marea majoritate a celor concediaţi sunt asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, aceştia fiind plătiţi din fondurile primăriilor. Cei mai mulţi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap vor fi concediaţi în oraşul Dolhasca, 48 de persoane plătite de primărie urmând să-şi piardă locurile de muncă. De asemenea, Primăria Dolheşti va concedia 11 persoane, începând cu data de 24 martie 2011, Primăria Iaslovăţ – 17 asistenţi personali, Primăria Bălcăuţi – 14 persoane, Primăria Calafindeşti – 18 persoane, Primăria Horodnic de Sus – 15 persoane, Primăria Frasin – 32 de persoane şi Primăria Grăniceşti – 34 de persoane. Conducerile primăriilor din aceste comune au invocat lipsa fondurilor pentru a mai acoperi până la sfârşitul anului salariile asistenţilor personali.
În situaţia în care administraţiile locale din cele opt comune îşi vor menţine decizia de a efectua aceste concedieri, persoanele cu handicap vor fi nevoite să-şi plătească singure asistenţii de care au nevoie pentru a le îngriji.