Proprietarii de locuinţe care nu au încheiat încă o asigurare obligatorie sau facultativă pot fi amendaţi de autorităţile locale, cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Conform legii, termenul limită până la care poliţele de asigurare obligatorie trebuiau să fie încheiate era de 15 ianuarie 2011, deşi, la începutul acestui an, Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat decalarea acestui termen până la data de 15 iulie 2011. Dar, în ciuda celor anunţate de MAI, pentru că legislaţia nu a fost modificată, toţi cei care nu au în prezent acea asigurare obligatorie sau una facultativă, care să acopere şi riscurile din cea obligatorie, pot fi amendaţi.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a precizat că, deşi municipalitatea suceveană i-ar putea amenda pe cei care nu deţin acum o asigurare care să acopere riscurile din cea obligatorie, nu va aplica amenzi decât de la jumătatea anului.
“Legea ne permite să-i amendăm pe cei care nu au asigurat locuinţele până acum, dar, pentru că s-a creat această confuzie, că termenul limită ar fi 15 iulie 2011, nu vom da amenzi decât de la jumătatea anului. Până atunci vom da doar avertismente, iar oamenii vor avea o perioadă de răgaz, în care să se asigure. De anul viitor, s-ar putea impune ca dovada plăţii asigurării să se facă în momentul în care proprietarii vin să îşi achite taxele şi impozitele locale ”, a declarat Harşovschi.
Conform legii, cei care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază de despăgubiri de la bugetul de stat sau local în cazul producerii unui cutremur, a unor alunecări de teren sau inundaţii.
Pentru poliţa de asigurare obligatorie, există două tipuri de asigurări, de 20 de euro pentru locuinţe de tip A sau de 10 euro, pentru locuinţe de tip B.
Locuinţele de tip A, pentru care suma asigurată este de 20.000 de Euro, sunt cele realizate din beton armat, metal, lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic.
Locuinţele de tip B, pentru care suma asigurata este de 10.000 de Euro, sunt cele la care construcţia are pereţii exteriori din cărămidă nearsă sau din orice materiale netratate termic.
Asigurările obligatorii sau cele facultative, care le includ şi pe cele obligatorii, pot fi cumpărate de la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale): Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România. Cele mai mari companii de asigurări din România, printre care se numără Allianz Ţiriac, Omniasig, Asirom sau BCR Asigurări, nu s-au implicat în această campanie.
(13 mar 2011, 03:43:32