Zeci de furturi au fost comise de la începutul acestui an de hoţii de fier vechi şi cupru, care, pentru cei câţiva lei pe care îi obţin de la centrele de colectare, atacă orice, de la case, macarale, calea ferată, tarabe din pieţe, stâlpi de telefonie şi chiar turnuri de supraveghere şi comunicaţie.
Poliţiştii recunosc că toată marfa furată ajunge la centrele de colectare, însă nu au anunţat până în prezent vreun dosar penal sau o amendă dată vreunuia dintre administratori ori angajaţii acestora.
Aproape zilnic, pe buletinul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava sunt prezentate furturi de acest gen, de multe ori prejudiciul fiind de ordinul câtorva zeci sau sute de lei.
Ieri, de exemplu, IPJ Suceava a anunţat două astfel de fapte. Dintr-o gospodărie din comuna Hânţeşti, au fost furate aproape 1.000 de kilograme de fier vechi, reprezentând piese şi subansamble de maşini agricole, iar dintr-o vilă în construcţie din Ilişeşti, au fost smulse din pereţi şi sustrase cablurile de la instalaţia electrică, la acest din urmă furt distrugerile fiind mult mai mari decât valoarea bunurilor furate.
Fură tot, de la cablul telefonic de pe stâlpi, la uşile metalice de la intrările în blocuri
În căutare de cupru, hoţii au dat jos cablul telefonic de pe sute de stâlpi din judeţ, lăsând mii de abonaţi fără ton şi cauzând prejudicii foarte mari companiei de telefonie fixă.
Nu cu mult timp în urmă, poliţiştii au prins doi tineri de etnie romă care au demontat o bucată dintr-o macara folosită pentru construcţia a două case de pe strada Eroilor din municipiul Suceava.
Tupeul hoţilor este ieşit din comun, aceştia furând în urmă cu câteva luni circa 630 de kilograme de fier chiar din incinta unui centrul de colectare.
În cartierul Burdujeni, s-au furat chiar tarabe din pieţe, calorifere de pe casa scărilor, iar mai nou, caz petrecut în cursul lunii ianuarie a acestui an, uşi metalice de la intrarea în blocuri.
Infrastructura feroviară, „deraiată” de hoţi
Hoţii au atacat şi infrastructura feroviară, vizate fiind cablurile de contact CFR ori chiar şinele de cale ferată de pe porţiuni închise traficului.
La sfârşitul lunii trecute, de exemplu, poliţiştii au prins patru tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 27 de ani, care, în ultimele şapte-opt luni, au furat sistematic cabluri de semnalizare şi au dat peste cap circulaţia trenurilor, chiar pe magistrala principală (500), cea care duce spre Bucureşti.
Furt la 45 de metri înălţime, de pe turnurile Poliţiei de Frontieră
Nici turnurile de comunicaţie şi de supraveghere ale Poliţiei de Frontieră, înalte de circa 50 de metri, nu au scăpat de această categorie de hoţi, care, în câteva zile, le-au „curăţat” de cablurile din cupru.
Au fost două lovituri, la un turn din Marginea şi unul din Brodina, pagubele fiind estimate la 40.000 de lei.
Hoţii au urcat până la o înălţime de circa 45 de metri şi au tăiat cele două cabluri din cupru care asigurau protecţia turnului împotriva fulgerelor.
În furtul de la Marginea, poliţiştii au reuşit să-i identifice pe hoţi, fiind vorba de trei adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, din localitate. Luaţi la întrebări, cei trei au povestit că au secţionat cablurile, au ars învelişul din plastic şi au dus cuprul la un centru de colectare de pe raza municipiului Rădăuţi, încasând circa 1.000 de lei.
(12 mar 2011, 12:43:50