Medicii de familie suceveni sunt dispuşi în continuare să protesteze împotriva măsurilor restrictive impuse de noul contract cadru pe 2011-2012, după ce ultimele negocieri cu responsabilii din Sănătate au eşuat, doctorii anunţând că singura variantă care le rămâne este să lucreze exclusiv în sistem privat începând cu 1 aprilie, în eventualitatea că nu decid să-şi închidă cabinetele şi să ia drumul străinătăţii.
În judeţ, până în prezent, 252 de medici de familie din totalul de 293 şi-au exprimat în scris refuzul de a semna noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi fiind de prevederile acestuia şi de normele de aplicare, despre care spun că sunt aberante şi trebuie corectate.
Doctorii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, ceea ce înseamnă că, în circa două săptămâni, bolnavii ar putea rămâne fără medicamente subvenţionate, analize gratuite, concedii medicale, bilete de trimitere în spital sau alte documente eliberate în baza contractului cu CAS.
Nu îşi mai pot îngriji pacienţii cum trebuie
"Suntem într-o situaţie disperată şi umilitoare, fără precedent. Este o bătaie de joc la adresa noastră, dar şi a pacienţilor, care, în final, vor avea cel mai mult de suferit”, a arătat ieri medicul de familie sucevean Irina Badrajan.
Ea a explicat că, în ultimele luni, medicii de familie sunt supuşi unor presiuni extreme, informând că au apărut hotărâri care, pe de o parte, nu le mai permit să-şi îngrijească pacienţii aşa cum ar fi nevoie şi, pe de altă parte, nu le mai asigură cele necesare funcţionării cabinetelor.
Irina Badrajan a spus că, prin contractul-cadru pe 2011-2012, medicii de familie ar fi obligaţi să nu consulte pacienţii cronici decât o singură dată la trei luni, să le ceară bolnavilor coplată, să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să informatizeze sistemul din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete. De asemenea, doctorilor li se impune să uite de jurământul făcut şi să aleagă cine primeşte medicamente subvenţionate şi cine nu, având în vedere că va exista un buget limitat.
Cabinetele în care lucrează, falimentare
Ea a subliniat că noua finanţare a cabinetelor, compusă începând cu 1 aprilie din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”, este sub limita subzistenţei şi va conduce la faliment, în condiţiile în care cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor s-au înmulţit şi au crescut ca valoare.
Irina Badrajan a precizat că doctorii nu vor câştiga suficient nici cât să-şi întreţină familiile, iar în cele din urmă îşi vor închide cabinetele, mai ales că noua lege a salarizării îi obligă să-şi plătească mai bine asistenta, iar CAS le cere în premieră o taxă cuprinsă între 250 şi 1.000 de lei pentru evaluarea anuală.
La toate aceste cheltuieli noi, a precizat medicul, se adaugă şi cele pentru implementarea cardurilor naţionale de sănătate, de sute de euro (pentru dotarea calculatorului cu internet cu bandă largă, pentru achiziţionarea cititorului de card, pentru semnătura electronică).
„Nu vom avea de unde suporta toate costurile şi ne vom trimite asistentele în şomaj”, afirmă Irina Badrajan.
Îşi caută dreptatea în instanţă
Ea a precizat că medicii de familie sunt revoltaţi şi de reconversia profesională cu care ameninţă autorităţile, adică preluarea pacienţilor lor de către specialişti, dacă se refuză semnarea contractului cadru, de munca forţată la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru de la cabinete, şi de sancţiunile mari pe care le riscă chiar şi pentru o abatere minoră.
De menţionat că peste tot în ţară medicii de familie au anunţat că refuză semnarea contractelor care îi „deprofesionalizează” şi i-ar duce la faliment, iar actele normative despre care cred că le încalcă drepturile lor şi ale pacienţilor au fost contestate în instanţă. Şi anul trecut, doctorii au protestat înainte de semnarea contractului cadru.
(12 mar 2011, 16:28:33