Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intrat în alertă după ce 30 de îmbolnăviri prin scarlatină au fost înregistrate în judeţ de la începutul anului, majoritatea la preşcolari şi elevi din grădiniţele, şcolile generale şi liceele sucevene, cifra fiind deosebit de îngrijorătoare în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut s-au înregistrat 42 de cazuri.
Potrivit specialiştilor instituţiei, din ianuarie 2011 şi până în prezent au fost semnalate 21 de îmbolnăviri prin scarlatină în mediul urban şi nouă în rural, dintre care un caz la un copil de 2 ani, trei cazuri la copii de 4 ani, 18 cazuri la copii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, şapte cazuri la copii între 10 şi 14 ani şi un caz la adolescenţi cu vârste între 15 şi 19 ani. Din cele 30 de cazuri, nouă au fost semnalate la copiii de grădiniţă, 11 la elevii de şcoală generală şi unul la un elev de liceu, restul fiind consemnate la copii şi adolescenţi din afara colectivităţilor.
Nu se poate vorbi încă de o epidemie
Prin comparaţie, pe tot parcursul lui 2010 au fost consemnate 42 de îmbolnăviri prin scarlatină, dintre care 18 în mediul urban şi 24 în rural, distribuţia pe grupe de vârstă fiind următoarea: sub 1 an – un caz, 1 an - două cazuri, 2 ani – un caz, 3 ani – trei cazuri, 4 ani - trei cazuri, 5-9 ani - 23 de cazuri, 10-14 ani – opt cazuri, 15-19 ani – un caz.
Directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Pascal, a declarat ieri că, deşi numărul de îmbolnăviri prin scarlatină este mare, nu se poate vorbi deocamdată de o epidemie şi a subliniat că s-au luat măsuri specifice pentru limitarea numărului de cazuri. „În colectivitate s-au recoltat exudate faringiene la contacţii de grupă sau clasă pentru depistarea purtătorilor de streptococ beta hemolitic grup A, microb responsabil de apariţia bolii. Toţi purtătorii de streptococ depistaţi primesc tratament gratuit de la DSP, respectiv Penicilină V şi Moldamin. De asemenea, s-au distribuit materiale dezinfectante”, a arătat dr. Cătălina Pascal.
O boală ce poate da complicaţii severe
Scarlatina este o boală produsă de streptococul hemolitic, microb care se găseşte în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatină, convalescenţilor netrataţi cu penicilină, bolnavilor cu angine streptococice şi purtătorilor sănătoşi. Boala se transmite cu uşurinţă, iar dacă nu este corespunzător tratată, poate produce complicaţii grave, afectând în timp inima, articulaţiile şi rinichii. Este o afecţiune cu internare obligatorie în spital, în secţia de boli infecţioase.
(12 mar 2011, 11:03:00