După Ilie Zahariuc, care a cerut punerea în libertate pe cauţiune, ieri a fost rândul altor trei poliţişti de frontieră din „lotul Siret” să încerce marea cu degetul. Cristinel Ţiprigan, de 33 de ani, din Rădăuţi, Mihaela Elena Cosic, de 29 de ani, tot din Rădăuţi, şi Sorin Sumanariu, de 36 de ani, din Suceava, au formulat cereri de eliberare sub control judiciar, dar, ca şi în cazul lui Zahariuc, verdictul a fost acelaşi: cererile s-au respins, iar cele trei persoane rămân după gratii.
Dosarele au ajuns la Curtea de Apel Suceava, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru ieri la prânz. Toţi cei trei poliţişti de frontieră, transferaţi din aresturile Bucureştiului, au fost aduşi la instanţă cu aceeaşi dubă, iar dacă Ţiprigan şi Cosic şi-au ascuns feţele, Sumanariu a fost ceva mai degajat, renunţând să-şi ridice haina în cap.
Şedinţa de judecată a durat aproximativ o oră, iar avocaţii celor trei au încercat să aducă argumente cât mai solide pentru a-i determina pe judecători să ia o decizie favorabilă clienţilor pe care i-au reprezentat.
Primul a vorbit avocatul Sorin Poenaru, care l-a apărat pe Cristinel Ţiprigan. Acesta a arătat că nu există date din care să rezulte că Ţiprigan va influenţa negativ în vreun fel ancheta dacă va fi eliberat, atâta vreme cât toate probele sunt în posesia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Probele împotriva clientului meu sunt obţinute prin presiune şi provocare şi nu pot fi reţinute de instanţă. Nu există mituitorii din acest dosar şi nici nu s-a realizat vreun flagrant”, a declarat avocatul Poenaru. El a mers şi pe latura sensibilă, menţionând că Cristinel Ţiprigan a lucrat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret din 15 noiembrie 2010 şi a avut calificative bune.
Avocat Andrişan: „Măsura arestării preventive nu mai este oportună”
Şi avocatul Ionel Andrişan, care a reprezentant interesele lui Sorin Sumanariu şi ale Mihaelei Cosic, a adus aminte de calificativele primite pe linie de serviciu de cei doi poliţişti de frontieră, dar şi de faptul că aceştia nu au avut probleme cu legea niciodată.
„Faptele sunt reţinute pentru sfârşitul lunii decembrie 2010, iar de atunci au trecut aproape 90 de zile, iar rezonanţa socială negativă nu mai poate fi reţinută. Măsura arestării preventive a fost eficientă la acea dată, dar nu se mai justifică în acest moment. În plus, cu ocazia prelungirii mandatelor de arestare, DNA nu a venit cu noi probe şi nici nu a prezentat noi acte materiale, cu alte cuvinte nu a făcut nimic prin care să justifice că măsura arestării preventive mai este oportună”, a precizat avocatul Andrişan.
În ultimul cuvânt, Mihaela Cosic şi Sorin Sumanariu au cerut să fie cercetaţi în libertate, însuşindu-şi celelalte argumente ale apărătorului ales.
În final, judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis să respingă cererile, dar ultimul cuvânt îl vor avea colegii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca recursul.
Doar trei eliberaţi dintr-un total de 59 de arestaţi
Ţiprigan, Cosic şi Sumanariu fac parte din lotul celor 56 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Siret cărora le-au fost prelungite mandatele de arestare cu încă 30 de zile la începutul lunii martie. Singurii care au fost eliberaţi până acum sunt Ionel Marinel Gâză, Iulian Radu şi Daniela Căpăţână, care au şi revenit la serviciu la începutul acestei săptămâni.
Toţi sunt acuzaţi că au pus bazele unei grupări care avea ca scop favorizarea persoanelor care tranzitau Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în special pe intrarea din Ucraina. Pentru a le permite introducerea ilegală în ţară a ţigărilor de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră şi vameşii percepeau diferite sume de bani de la contrabandişti, iar potrivit procurorilor DNA Bucureşti, acest lucru devenise o obişnuinţă în PTF Siret. De altfel, printre cei puşi sub acuzare şi care ulterior a fost arestat se numără şi şeful PTF Siret, comisarul-şef Aurel Anea.
(11 mar 2011, 18:41:29