Noile criterii de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, intrate în vigoare odată cu debutul acestui an, nu par să aducă foarte multe schimbări printre părinţii bebeluşilor din judeţ, după primele dosare depuse majoritatea beneficiarilor optând să stea tot doi ani de zile acasă, cu alocaţia minimă de 600 de lei.
La Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Suceava, instituţia prin care se acordă indemnizaţiile pentru creşterea copilului, s-au adunat 36 de noi dosare, după noua lege, iar 30 dintre solicitanţi au optat pentru a doua variantă prevăzută de recenta ordonanţă a Guvernului. Concret, ei au optat să primească o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei, aproape toţi fiind din cei care vor încasa câte 600 de lei.
Doar şase dintre solicitanţi au optat pentru prima variantă. Mai exact, în primul an, părintele primeşte 75% din media veniturilor realizate în anul dinaintea naşterii copilului, până la o limită de 3.400 de lei, după care revine la muncă, urmând a primi, până ce copilul împlineşte doi ani, un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.
„Sunt deocamdată puţine dosare, însă avem convingerea că proporţiile se vor păstra, iar majoritatea părinţilor vor opta să stea doi ani acasă, pe indemnizaţii mici”, a declarat Mirela Florea, directorul AJPS Suceava. Această situaţie reprezintă un bun barometru al nivelului de trai din judeţ, părinţii având în general servicii prost plătite, astfel că nu pot ajunge la indemnizaţii mari şi nici nu au interes să revină prea repede la locul de muncă şi să încaseze acel stimulent de 500 de lei.
La finele lunii trecute, în evidenţele AJPS se găseau 5.872 de beneficiari de indemnizaţii de creştere a copiilor, iar nu mai puţin de 4.200 luau indemnizaţia minimă de 600 de lei.
Revenind la părinţii care au depus dosare noi, urmând a sta acasă cu copiii, 17 sunt bărbaţi, iar 19 femei.
(11 mar 2011, 11:55:46