Devastatorul incendiu izbucnit miercuri dimineaţă la abatorul Avastar din Roşcani-Liteni a lăsat în urmă un prejudiciu imens, estimat de patron la trei de milioane de euro şi 70 de oameni fără loc de muncă. Pagubele colaterale sunt şi mai mari, unitatea fiind cel mai mare contribuabil la Primăria oraşului Liteni, dar şi la bugetul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
După cum relatam în cotidianul nostru de ieri, incendiul a izbucnit în jurul orei 6.30, în urma unui scurtcircuit produs la un conductor electric defect. O primă dificultate a fost accesul pompierilor la abator, pentru a stinge incendiul. Pentru că circulaţia rutieră este interzisă pe două dintre podurile de peste râul Suceava, la Vereşti şi Roşcani, avariate în urma inundaţiilor din vara trecută, pompierii au fost nevoiţi să ocolească aproximativ 30 de kilometri. Timpul s-a scurs în defavoarea patronului şi a angajaţilor abatorului, focul extinzându-se cu repeziciune.
Incendiul a fost lichidat abia în jurul orei 12.00, însă din abator nu a mai rămas nimic neafectat de flăcări.
Au ars hala de producţie şi spaţiile de depozitare, congelare şi livrare, pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 metri pătraţi, pereţii despărţitori şi acoperişul construcţiei. Au mai ars carcase de porc şi vită, instalaţii de alimentare cu apă, instalaţii electrice (de forţă şi iluminat) şi instalaţii de climatizare, totodată degradându-se şi structura de rezistenţă a construcţiei.
Angajaţii pleacă în şomaj
„Lovitura este foarte grea, nu s-a putut salva nici carnea ce era în abator în noaptea de marţi spre miercuri. Asigurarea este valabilă doar pe construcţie, deocamdată nu am avut nici un contact cu reprezentanţii societăţii, ca să ştiu la ce mă pot aştepta”, ne-a declarat, aseară, patronul abatorului, Vasile Pleşca. El a precizat că avea 70 de oameni angajaţi la unitate şi că marea lor majoritate vor fi trimişi în scurt timp în şomaj.
Aceştia sunt, în mare parte, din Roşcani sau din localităţile învecinate, astfel că lovitura de pe plan local este imensă.
„Aceasta era cea mai importantă investiţie din Liteni, aproape toţi angajaţii erau localnici şi cele mai mari contribuţii la bugetul local veneau de la Avastar Roşcani”, a declarat Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, care nu a ascuns faptul că este alături şi sufleteşte de patronul abatorului, care îi este fin.
Cifrele care spun totul despre abatorul de la Roşcani
Şi datele contabilizate de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava spun totul despre importanţa abatorului transformat în scrum.
SC Avastar Roşcani SRL era unul din cele cinci abatoare din judeţ cu ştampilă ovală, altfel spus, care funcţiona la standarde europene, cu permisiunea de a face comerţ în afara graniţelor, şi, în ultima perioadă, avea cea mai intensă activitate.
„Abatorul de la Roşcani sacrifica cele mai multe animale în judeţul Suceava. În primele două luni au fost tăiaţi 4.837 de porci şi 665 de bovine. Era singura unitate care avea o maşină specială pentru colectarea animalelor din zona de munte, o iniţiativă pe care am apreciat-o mult. Practic, în ultima perioadă, 30% din taxele încasate la unitatea noastră pentru examinarea animalelor şi a produselor din carne proveneau de la Avastar”, a arătat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, care şi-a exprimat speranţa că patronul unităţii va reuşi să revină pe piaţă.
(11 mar 2011, 11:38:11