Aproximativ 300 de cadre didactice din municipiul Suceava au protestat ieri, la amiază, timp de o oră şi jumătate, în faţa Prefecturii, cerându-şi în modul acesta salariul pentru luna februarie.
„Respectaţi legea!”, „Vrem salariile!”, „Nu muncim până nu plătiţi!”, „Hoţii!”, acestea au fost doar câteva dintre mesajele strigate de profesorii care s-au strâns în faţa Palatului Administrativ în semn de protest faţă de insuficienţa fondurilor pentru salariile aferente lunii februarie. Deşi zilele acestea profesorii ar fi trebuit să-şi încaseze salariile, au fost anunţaţi că nu vor primi decât 30% din lefuri. Şcolile nu mai au bani pentru remunerarea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, iar profesorii nu mai cred că problema va fi rezolvată fără măsuri de protest, iar unii dintre ei sunt hotărâţi să nu mai meargă, de luni, la ore.
Protestul a fost unul spontan, iar în urma discuţiei cu prefectul Sucevei, Sorin Popescu, cinci lideri sindicali care au ajuns la el au primit doar promisiunea că se vor trimite adrese către ministerele de resort prin care se va solicita transferul sumelor din trimestrul IV în I.
Cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” refuză salariul incomplet
Profesorii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava au refuzat salariul incomplet pentru luna februarie, aşa cum au făcut şi în luna ianuarie. „Am venit în faţa colegilor mei cu două variante pentru această problemă: acceptăm salariul diminuat în speranţa că vom primi diferenţele în aprilie sau nu acceptăm şi continuăm demersul pentru a lua salariul întreg. Doar doi profesori au susţinut prima variantă, restul, 54, au semnat pentru a protesta în continuare, sperând că în modul acesta mesajul lor va fi auzit mai sus şi vor primi salariul integral. Nimeni nu ştie când şi câţi bani vom primi, iar această stare de dezinformare îi va determina pe mulţi profesori să se gândească la acţiuni de protest mai serioase”, a declarat Costică Costan, liderul de sindicat al dascălilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Profesorii nu sunt deranjaţi atât de neplata propriu-zisă a salariilor, cât de faptul că nu sunt informaţi, nu le-a zis nimeni când vor primi diferenţele şi care e situaţia în celelalte judeţe.
„Era normal să fim anunţaţi despre respectivele modificări. Nu e vorba doar de bun-simţ, e o situaţie extremă, cu toţii avem familie, copii aflaţi la studii, rate la bancă, fără unica sursă de existenţă – salariul, nu ştiu cum ne vom descurca”, ne-a mărturisit Constantin Scutaru, profesor de matematică la C.N. „Ştefan cel Mare”.
Elevii sunt solidari cu profesorii lor
Prezentă la protest, Viorica Ioniţe, profesoara din Fălticeni care acum jumătate de an s-a aflat în greva foamei, a spus că situaţia aceasta nu poate continua la nesfârşit şi ar fi bine ca toţi dascălii din judeţ să ia atitudine şi să se mobilizeze pentru a-şi revendica drepturile.
„Chiar şi elevii noştri ne compătimesc şi ne întreabă zilnic cât vom mai putea munci degeaba. Sunt alături de noi şi ne vor susţine în măsurile noastre de protest”, a menţionat Viorica Ioniţe.
De luni ar putea fi puse lacăte pe şcoli
Deşi au fost făcute mai multe demersuri la sfârşitul lui februarie către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, dascălii n-au primit nici până astăzi un răspuns. Urmează ca până astăzi, la ora 13.00, să fie colectate semnăturile de la profesorii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ şi, în funcţie de ce vor decide dascălii, se va intra sau nu în grevă generală pe un termen nelimitat.
„Nu vom ceda, trebuie să consultăm toţi colegii, nu doar de la şcolile din municipiu, dar şi de la cele din judeţ şi vom hotărî dacă de luni vom apela la alte forme de protest”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean ”Spiru Haret” Suceava, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Dacă nu vor primi banii până luni, cadrele didactice sunt hotărâte să nu meargă la şcoală începând cu data de 14 martie. „Nu vom merge la şcoală până nu vom fi plătiţi. Nu cerem ceva extraordinar, vrem doar să se respecte legea. E umilitor pentru noi, nu cerşim, sunt banii noştri”, ne-a spus o profesoară de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Ion Creangă” Suceava.
(11 mar 2011, 13:12:53