Noua lege privind acordarea alocaţiilor complementare, pentru familiile sărace care au copii, impune reguli foarte stricte beneficiarilor, printre altele elevii care adună zece absenţe urmând a primi bani mai puţini. Modificările au apărut odată cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2011, a Legii 277/2010, care introduce alocaţiile de susţinere familială, care înlocuiesc vechile alocaţii complementare.
Conform noilor prevederi legale, un elev care adună zece absenţe într-un semestru rămâne fără 20% din valoarea alocaţiei, în timp ce aceia care ajung la 20 de absenţe rămân fără jumătate din ajutorul oferit de stat.
„Există deja un protocol semnat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, iar la fiecare sfârşit de semestru vom primi liste cu elevii care au adunat absenţe. Imediat vom opera diminuările de alocaţii, care vor rămână valabile până la următoarea informare”, a explicat cum stau lucrurile Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava (AJPS), instituţia care acordă acest tip de sprijin financiar.
O maşină mai nouă de zece ani taie alocaţia de susţinere familială
Conform noii legi, alocaţia de susţine familiară oferă bani mai mulţi beneficiarilor, însă limitele de venit au fost scăzute, astfel că cei care se încadrează în acestea sunt mult mai puţini.
În plus, familiile care vor astfel de alocaţii (care completează alocaţia de stat de 42 de lei pe care o încasează orice copil) trec de o triere legată de bunurile pe care le deţin. Sunt aceleaşi criterii ca şi la legea privind venitul minim garantat. Printre altele, o familie care deţine şi alte proprietăţi, în afara locuinţei de domiciliu, care are o maşină cu o vechime mai mică de zece ani, ori peste trei bovine, cinci porcine sau 20 de ovine, nu poate primi acest tip de ajutor financiar.
Limitele de venit şi valoarea alocaţiei
Odată trecută această evaluare, urmează calculele limitelor de venit. Conform noii legi, familiile care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 200 de lei beneficiază de o alocaţia familială de 30 de lei pentru un copil, 60 pentru doi, 90 pentru trei, respectiv 120 de lei pentru patru sau mai mulţi copii. În a doua categorie intră cei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 de lei, aici ajutorul plecând de la 25 de lei pentru un copil şi ajungând până la o sută de lei, la familiile cu patru sau mai mulţi copii.
În cazul părinţilor despărţiţi, care îşi cresc singuri copiii, limitele de venit sunt aceleaşi, însă valoarea alocaţiei este mai mare. Astfel, la prima categorie, venituri până la 200 de lei, alocaţia pleacă de la 50 de lei, pentru un copil, şi ajunge la 200 de lei, pentru patru sau mai mulţi, în timp ce în cazul familiilor cu venituri până la 370 de lei, ajutorul financiar este cuprins între 45 şi 180 de lei.
„Avem contabilizate, pentru noile alocaţii de susţinere familiară, 13.366 de cereri eligibile, beneficiarii primind banii din luna în care depun dosarul, în unele cazuri plata urmând a se face retroactiv. Estimăm că în judeţ vom ajunge undeva la 20.000 de cereri pentru alocaţii de susţinere familială”, a mai precizat Mirela Florea.