Realizarea unei noi centrale termice la Suceava, de către un investitor privat, care să asigure gigacaloria la un preţ mai mic decât cel actual, rămâne sub semnul întrebării, după ce, la expirarea termenului de valabilitate a licitaţiei organizată de municipalitate, investitorul, Adrem Invest Bucureşti, nu a semnat contractul mult aşteptat.
Speranţe în realizarea acestui proiect există încă, pentru că, la solicitarea celor de la Adrem Invest, termenul final până la care poate fi semnat contractul a fost prelungit cu încă două luni.
“Săptămâna trecută am avut o discuţie cu reprezentanţii firmei Adrem Invest, care au fost declaraţi câştigători ai licitaţiei de construire a unei noi centrale de termoficare. Au spus că nu a fost finalizat încă montajul financiar, încât comisia de licitaţie a luat decizia de a prelungi termenul de valabilitate a ofertei, care expira la 27 februarie. Acesta a fost prelungit până pe 30 aprilie, iar scrisoarea de garanţie, de 80.000 de euro, de participare la licitaţie, până la data de 10 mai.
Nu trebuie să le punem beţe în roate investitorilor, mai ales în aceste condiţii de criză, când şi lor le este greu. Trag speranţa că la începutul lunii aprilie vom semna contractul de realizare a unei noi centrale termice la Suceava”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Criteriul în baza căruia a fost câştigată licitaţia a fost preţul gigacaloriei – 116 lei la gardul centralei, adică aproximativ jumătate din preţul actual.
Investiţii de 12 milioane de euro în reţelele de termoficare
În paralel cu intenţiile de realizare a noii centrale, municipalitatea suceveană va continua investiţiile în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie.
“Avem un proiect realizat împreună cu cei de la Termica, ca în următorii trei ani să investim aproximativ 12 milioane de euro în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie, astfel încât să înlocuim în mare parte reţelele de transport şi distribuţie, dar să şi modernizăm punctele termice vechi, care au şi un număr mare de abonaţi”, a precizat Lungu.
Pe de altă parte, Lungu vrea o altă strategie de asigurare a căldurii în Suceava:
“Urmează să vedem ce se va întâmpla cu funcţionarea Termicii în anii 2011 – 2012. Nu se mai pune problema să funcţionăm pe cărbune, pentru că sunt nişte sume colosale, de 400 – 500 de miliarde lei vechi pe iarnă, pentru a aduce cărbunele din import. Va trebui iarna viitoare să ne retragem la CAF-uri, să funcţionăm pe gaz metan sau pe păcură, dar nu pe cărbune de import, care e foarte scump”.
(10 mar 2011, 11:31:15
Iarasi Lungu CET-u-nchide
Si cind toamna vine-n iara
Cere scuze...si-l deschide!
in alta ordine de idei:1) nesemnarea contractului cu adrem= boala lunga(u) moarte sigura.2)acum 3 ani carbunele s-a cumparat cu 270$/tona, anul asta cu 130 $/tona, atunci n-a fost scump??3)toate relele vin de la managementul execrabil prin care onor primaria(lungu) a decapitalizat termica. alooo DNA-ul, se aude??