„Lada cu zestre a lui Eminescu” se află de ieri la Dumbrăveni. Localitatea suceveană care îşi dispută paternitatea naşterii marelui poet naţional al românilor a dorit să fie prima care adună toate cele 44 de caiete eminesciene, reunite în 38 de volume editate de Academia Română.
Meritul aparţine secretarului Mihai Chiriac şi primarului Ioan Pavăl, doi oameni care şi-au propus să facă din Dumbrăveni capitala culturală a judeţului. Iar după cum se lucrează, în curând vom putea spune că „toate drumurile duc la Dumbrăveni”.
„Am ţinut să fim primii din judeţ care deţin toate cele 44 de caiete eminesciene pentru că noi credem că este normal ca lada cu zestre a marelui poet naţional să se întoarcă acasă, şi spun asta pentru că avem argumente care susţin fără putinţă de tăgadă că Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni”, a declarat secretarul Mihai Chiriac.
La rândul său, primarul Ioan Pavăl a mărturisit că este o zi mare pentru Dumbrăveni şi un motiv de mândrie pentru întreaga comunitate locală. „Am reuşit să achiziţionăm caietele eminesciene datorită relaţiilor foarte bune pe care le avem cu academicianul Eugen Simion şi alte personalităţi de marcă ale culturii române, ocazie cu care dorim să le mulţumim. Aceste documente unice au o semnificaţie spirituală deosebită pentru Dumbrăveni, dar dorinţa noastră este să nu ne oprim aici”, a spus primarul Pavăl.
Centru Eminescu, la Dumbrăveni
Potrivit lui Ioan Pavăl, cele 38 de volume care cuprind truda creatoare a poetului nostru naţional vor fi lansate oficial cu ocazia ediţiei a IV-a a „Festivalului literar Eminescu”, care va avea loc la Dumbrăveni, în luna iunie a acestui an. Până atunci se doreşte înfiinţarea unui Centru Eminescu, unde pe lângă cele 44 de caiete editate în facsimil sub îndrumarea Academiei Române să se mai găsească şi alte obiecte care au aparţinut poetului sau care amintesc de viaţa şi opera acestuia.
Caietele eminesciene reprezintă un adevărat bun naţional, iar Titu Maiorescu rezuma poate cel mai bine acest lucru acum mai bine de 100 de ani, pe 25 ianuarie. "De la Mihail Eminescu posed, dăruite mie în diferite ocaziuni, multe manuscrise, parte poezii publicate, parte încercări, fragmente şi variante de poezii nepublicate, parte studii, traduceri şi articole în proză. Toate aceste manuscrise, aşa cum se află în cărţi cartonate, în caiete cusute şi în foi volante, vi le trimit alăturat şi le dăruiesc, la rândul meu, Academiei Române, pentru a servi celor ce se vor ocupa în viitor cu cercetarea mai amănunţită asupra vieţii şi activităţii marelui nostru poet", spunea Titu Maiorescu.
Volumele editate de Academia Română şi care acum se află şi la Dumbrăveni conţin fotocopiile manuscriselor poetului, inclusiv paginile goale, petele de cerneală, lipiturile din ziare şi socotelile de cumpărături, dar şi exerciţii de rime sau schiţe grafice.