Vinde maşina la un preţ de chilipir, fără a-şi dezvălui identitatea reală cumpărătorului şi fără a perfecta acte de vânzare-cumpărare, îşi opreşte rândul de chei de rezervă şi, după câteva zile în care monitorizează victima, îşi recuperează autoturismul. Este un scenariu întâlnit în cazul furturilor de maşini, mod de operare cu care poliţiştii din judeţ se întâlnesc periodic şi care este extrem de greu de rezolvat de anchetatori.
Un ultim exemplu în acest sens s-a petrecut acum două zile.
Luni seară, în jurul orei 21.45, Romică G., în vârstă de 47 de ani, din municipiul Suceava, a sunat la poliţie şi a anunţat că în aceeaşi zi, în intervalul orar 19.00-20.00, autoturismul său, un Fiat Marea, înmatriculat în Italia, i-a fost furat. Bărbatul le-a declarat poliţiştilor că abia achiziţionase autoturismul, în urmă cu două săptămâni, de la o persoană pe care nu o cunoaşte, înţelegerea făcându-se fără încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în acest sens.
Păgubitul a relatat că în seara zilei de luni, în jurul orei 19.00, şi-a parcat autoturismul în curtea casei sale, l-a închis cu cheia ce acţionează sistemul centralizat, după care, o oră mai târziu, fiul său, venit acasă, l-a anunţat că maşina a dispărut. Aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, în torpedoul maşinii se aflau toate documentele în original ale maşini, condiţii în care nu s-a putut stabili seria de saşiu a autovehiculului.
Valoarea prejudiciului, estimată de proprietar, ar fi de aproximativ 6.000 de lei.
Poliţiştii specializaţi de la Compartimentul „Furturi Auto” au demarat o anchetă, iar toate indiciile duc spre varianta că hoţul este fostul proprietar al maşinii ori apropiaţii acestuia, care s-au folosit de al doilea set de chei al autoturismului.
Multe furturi de maşini rămase cu autori necunoscuţi
La nivelul judeţului Suceava, furturile de maşini reprezintă o problemă serioasă. Conform statisticilor de la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în 2007, în judeţ au fost sesizate 48 de furturi auto, în 2008 numărul lor a ajuns la 58, în 2009 s-a ajuns la 63 de dosare de acest gen, în timp ce în 2010, în primele zece luni, poliţia a mai înregistrat alte 53 de cazuri de furturi auto. Din păcate, poliţia nu a putut să rezolve toate aceste cazuri, unele maşini dispărând de parcă nu ar fi existat niciodată. Sunt rămase în evidenţele poliţiei cu AN (autori necunoscuţi) mai bine de 30 de fapte de acest gen.
Hoţii de maşini, împărţiţi în trei categorii
Conform ofiţerilor specializaţi în astfel de fapte, furturile auto se împart în trei categorii. Unele maşini sunt furate de puşti teribilişti care gonesc cu acestea câţiva kilometri şi apoi le abandonează. Această categorie de hoţi vizează aproape exclusiv Dacii vechi, uşor de deschis şi de pornit. Sunt aşa numitele „furturi de folosinţă” şi reprezintă cea mai mare pondere a acestora. Mai există apoi hoţii care vizează maşinile scumpe, chiar de lux, şi care au ţintă de obicei proprietarii neatenţi, care uită să îşi închidă autoturismele ori chiar lasă şi cheile în contact.
„Un mod de operare mai deosebit l-a constituit vânzarea autoturismului cu o singură cheie de contact, urmărirea noului proprietar pentru a stabili locul de parcare, apoi sustragerea bunului înstrăinat cu ajutorul dublurii cheii de contact”, avertizează inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Cum s-a „evaporat” o maşină cumpărată de la Târgul Cumpărătura
Un alt caz ce se încadrează aproape cert în această ultimă categorie, însă din păcate nu a putut fi probat, este şi cel al suceveanului Constantin Palade. În octombrie 2008 acesta şi-a cumpărat din târgul de maşini de la Cumpărătura un autoturism Audi A4, fabricat în 2000. L-a achiziţionat cu un preţ suspect de bun, însă bucuria noului proprietar s-a stins brusc după două săptămâni, când maşina i-a dispărut din faţa blocului. Nimeni nu a văzut sau auzit nimic, fiind foarte probabil ca maşina să fi fost furată cu un rând de chei potrivite.
Ce greşeli fac şoferii lăsaţi fără maşini de hoţi
Pentru o persoană care achiziţionează o maşină la mâna a doua, perfectarea actelor de vânzare-cumpărare şi solicitarea cheilor de rezervă nu trebuie omisă sub nici un chip, avertizează Poliţia.
De asemenea, este o mare eroare, avertizează Poliţia, ca setul de chei de rezervă să fie lăsat în maşină, hoţii profesionişti cunoscând toate locurile folosite pentru dosirea acestora. Niciodată autoturismul nu trebuie lăsat pornit, multe vehicule fiind furate de le benzinării, ATM-uri sau din faţa farmaciilor.
Obiectele de valoare lăsate în maşină atrag întotdeauna hoţii, în timp ce lăsarea actelor în maşină reprezintă o altă eroare, în caz de furt vehiculul putând fi vândut extrem de uşor. Bineînţeles, foarte important este ca sistemele de protecţie din fabricaţie (cele mai bune sunt cele care opresc alimentarea cu combustibil) şi alarmele să funcţioneze.
( 9 mar 2011, 11:03:55
Străini
Clienţi ai unui sistem ce te’nfioară
Vom renunţa (şi ) la maşini
La câţiva bănuţi de ... pana prostului
Păşim prin benzinării
Cu stetoscopul pe rezervorul automobilului
Ascultăm ... condensul şi aburii
Să mai lase Băse ceva din acciză ? ? ?
Nooo... păi scad (cică ) încasările
Şi ... (deja fără nici o surpriză )
Călătoriile cu maşina devin .. inaccesibile