La sfârşitul săptămânii trecute, la Universitatea „Ştefan cel Mare” a avut o întâlnire cu reprezentanţii agenţiei „American experience”, organizată de Clubul Antreprenorial Studenţesc din Suceava (CAST). Studenţii suceveni au fost familiarizaţi cu multiplele posibilităţi de plecare pentru muncă sezonieră în Statele Unite, iar cei care au cunoscut deja această experienţă au împărtăşit-o colegilor din anul I.
Deşi programul a fost conceput de Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru a motiva studenţii din întreaga lume să viziteze SUA, scopul principal pentru care aplică cei mai mulţi dintre studenţii români sunt banii pe care acolo îi poţi câştiga mai uşor. Unica condiţie este să fii student, masterand sau doctorand la zi la o facultate de stat sau particulară, acreditată sau în curs de acreditare şi să ai cunoştinţe medii de limbă engleză.
„În trei luni de lucru în SUA poţi câştiga cât într-un an în România”
Cei mai mulţi dintre studenţi lucrează la hoteluri, parcuri de distracţii, restaurante fast food, iar câştigurile variază între 7 şi 12 dolari pe oră, orele suplimentare fiind plătite cu 50% mai mult decât cele de program.
„Am mers din curiozitate, mi-au fost respectate toate condiţiile din contract. A fost o experienţă extraordinară, am lucrat într-un restaurant fast food şi pe lângă faptul că am câştigat suficient de mulţi bani, am reuşit să văd multe locuri frumoase din SUA. Banii acolo se câştigă mult mai uşor, dar şi atitudinea angajatorilor e total diferită faţă de ce avem în România”, a menţionat Geanina Logigan, studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
Investiţia unui student pentru a ajunge în SUA este de 890 dolari, iar agenţia îţi asigură obţinerea vizei, îţi găseşte un loc de muncă în funcţie de preferinţele tale, un loc de cazare şi îţi oferă şi drept temporar de muncă.
„Am mulţi prieteni care au fost plecaţi cu acest program şi îmi doresc foarte mult să ajung şi eu anul acesta. În primul rând doresc să-mi perfecţionez limba engleză, să interacţionez cu oamenii de acolo, dar şi să câştig şi nişte bani pe care să-i investesc în viitoarele mele studii”, ne-a spus Floarea Pîţu, studentă la Universitatea „Ştefan cel Mare”.