În pădurile Sucevei “se fură ca-n codru”, după cum rezultă şi din constatările din teren ale inspectorilor silvici, care, numai anul trecut au depistat tăierea ilegală a peste 11.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a aproximativ 15.000 de arbori) în vreme ce multe alte fapte asemănătoare au scăpat neobservate, din cauza întinderii judeţului, cu cele mai mari suprafeţe împădurite din ţară.
Criza economică a dus la creşterea presiunii asupra pădurilor, în 2010 fiind tăiaţi ilegal cu 1000 de mc mai mult ca anul trecut. În acelaşi timp, este de remarcat faptul că, datorită controalelor mai dese şi măsurilor de combatere a acestui fenomen infracţional, tăierile ilegale sunt aproape la jumătate faţă de volumul înregistrat în 2007, când au fost tăiaţi ilegal 20.600 mc de masă lemnoasă.
Pentru depistarea tăierilor ilegale de masă lemnoasă, în 2010, ITRSV Suceava a efectuat 1.810 inspecţii de fond şi parţiale, predominant în pădurile deţinute de persoane fizice, fiind parcurse peste 53.000 de hectare de pădure.
Aşa a fost descoperită tăierea ilegală a peste 6.200 de arbori, cu un volum de 4.514 mc, în valoare de 822.642 lei, în pădurile retrocedate persoanelor fizice. Pentru tăierea ilegală a 3.419 mc de masă lemnoasă s-au comunicat organelor de cercetare penală 50 de sesizări penale sau procese verbale de constatare a infracţiunii, în vreme ce restul masei lemnoase tăiate ilegal a fost imputată gestionarilor pădurilor în care s-a constatat tăierea.
Controale la stradă, la gatere şi depozite
Alte măsuri luate pentru depistarea tăierilor ilegale din pădurile Sucevei au constat în 615 controale de exploatare, cele mai multe tot în pădurile private, soldate cu 108 amenzi, în valoare de 37.520 de lei.
Verificări au fost făcute şi la constituirea partizilor de exploatare a masei lemnoase, pentru a stopa marcarea de arbori sănătoşi ca produse accidentale.
De asemenea, rezultate foarte bune au fost obţinute în urma controlului circulaţiei masei lemnoase, făcut în parteneriat cu poliţia, jandarmeria şi Ministerul Mediului.
Graficele comune au stabilit prezenţa simultană a cel puţin două echipe mobile în permanenţă pe raza judeţului, fiind acoperite în principal zonele cu cele mai ridicate valori ale infracţionalităţii silvice: Stulpicani – Frasin, Gura Humorului – Vama, Vatra Dornei, Brodina – Falcău.
În urma celor 385 de verificări efectuate la transporturile de material lemnos, au fost constatate 105 contravenţii, în valoare de 118.140 de lei, fiind confiscaţi şi 490 de mc de masă lemnoasă.
O altă modalitate de depistare a masei lemnoase obţinută ilegal a fost cea de verificare a instalaţiilor de debitare, a târgurilor şi depozitelor de cherestea, fiind efectuate 132 de controale, în 44 de cazuri fiind aplicate amenzi de 90.000 de lei, pe lângă confiscarea unor cantităţi semnificative de masă lemnoasă pentru care nu existau acte.
( 8 mar 2011, 11:42:55