Poliţistul de frontieră Ilie Zahariuc, arestat în „lotul Siret”, rămâne după gratii şi după judecarea cererii de eliberare pe cauţiune. Curtea de Apel Suceava a decis ieri, după două ore de deliberări, să nu accepte cererea. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va lua o decizie finală.
Discutarea cererii de eliberare pe cauţiune depusă de agentul Ilie Zahariuc a început cu o întârziere de aproximativ 45 de minute faţă de ora stabilită. Motivul: un alt proces aflat pe rolul Curţii de Apel Suceava. În aşteptarea propriului proces, Ilie Zahariuc a stat în boxa acuzaţilor alături de doi tineri judecaţi pentru omor calificat.
La finalizarea acestui dosar s-a schimbat completul de judecată, iar Silvia Tudor, avocata care l-a reprezentat pe poliţistul de frontieră din Siret, a făcut dovada achitării sumei de 50.000 de lei într-un cont la CEC Suceava, fără de care procesul pe fond nu se putea derula. În scurt timp s-a stabilit că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a începe efectiv judecarea cererii de eliberare pe cauţiune.
Avocatul Silvia Tudor a arătat în faţa judecătorului că nu sunt motive pentru respingerea cererii, aducând în favoarea clientului ei mai multe argumente. „În calitate de agent al Poliţiei de Frontieră a contribuit la destrămarea unei reţele de trafic de ţigări (n.a. – cazul preotului Pânzariu din Văşcăuţi), iar ca recompensă a primit mulţumiri scrise. În plus, maşina sa a fost incendiată, ceea ce are o influenţă negativă pentru întreaga sa familie. Mai mult, are în întreţinere şi o fiică studentă, iar soţia are un salariu de 1.300 de lei, cu care nu reuşeşte să se întreţină”, a arătat avocata Silvia Tudor.
Zahariuc vrea să-şi dea demisia din Poliţia de Frontieră
În replică, procurorul de caz a solicitat respingerea cererii, considerând că Ilie Zahariuc reprezintă un pericol social. „Şi-a traficat atribuţiile de serviciu, făcând din asta o sursă ilicită de venituri”, a explicat procurorul DNA Suceava prezent la proces.
În ultimul cuvânt, Ilie Zahariuc a cerut să fie cercetat în libertate deoarece nu reprezintă un pericol public, iar de-a lungul vieţii nu a mai avut probleme cu legea. „Pentru ceea ce s-a întâmplat voi suporta rigorile legii la finalizarea dosarului. Probabil îmi voi da şi demisia din Poliţia de Frontieră, chiar dacă am 25 de ani de muncă în acest sistem”, a menţionat poliţistul de frontieră din Siret.
Ilie Zahariuc a fost arestat la începutul lunii februarie, alături de alţi 54 de colegi, printre care şi şeful Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-şef Aurel Anea, dar şi patru vameşi care lucrau în acelaşi loc.
Toţi sunt acuzaţi că au pus bazele unei reţele care în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011 strângea importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Mandatele de arestare emise în februarie au fost prelungite cu încă 30 de zile la începutul lui martie, mai puţin pentru trei dintre poliţiştii de frontieră, respectiv agenţii Ionel Marinel Gâză, Iulian Radu şi Daniela Căpăţână.
( 8 mar 2011, 13:19:20