După o lună de arest preventiv, instanţele au început să elibereze o parte dintre poliţiştii de frontieră implicaţi în scandalul „Şpaga de la Vama Siret”. Dacă la începutul săptămânii trecute Curtea de Apel Bucureşti a prelungit cu încă 30 de zile perioada de arest preventiv pentru toate cele 59 de persoane arestate în februarie, recursul înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adus şi primele eliberări.
Magistraţii instanţei supreme au decis că nu se impune prelungirea mandatelor de arestare pentru trei dintre poliţiştii de frontieră arestaţi în acest dosar. În atari condiţii, Ionel Marinel Gâză, de 40 de ani, din Plopeni, Iulian Radu, de 32 de ani, din Rădăuţi, şi Daniela Căpăţână, de 43 de ani, din Rădăuţi, au părăsit arestul vineri seară, iar sâmbătă erau deja acasă.
În aceste condiţii, cererea de eliberare sub control judiciar formulată de Iulian Radu şi care trebuia să se judece săptămâna aceasta la Curtea de Apel Suceava a rămas fără obiect. Magistraţii suceveni vor avea de soluţionat o altă cerere de eliberare sub control judiciar, formulată de Cătălin Dumitru Zebreniuc, de 29 de ani, din Siret, poliţist de frontieră căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a prelungit mandatul de arestare preventivă cu încă 30 de zile.
Trebuie spus că recursurile formulate de cei 55 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi arestaţi în acest dosar s-au judecat vineri după-amiază la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost trei „loturi”, două de câte 20 de persoane şi unul de 19 persoane, iar din totalul de 59 de inculpaţi, doar cei trei amintiţi mai sus au putut pleca acasă, fiindu-le admise recursurile.
Se aşteaptă o avalanşă de cereri de eliberare sub control judiciar
Este de aşteptat ca după eliberarea celor trei agenţi ai IJPF Suceava să asistăm la un număr mai mare de cereri de eliberare sub control judiciar. Este interesant de urmărit dacă se va dispune transferul de la Bucureşti la Suceava a tuturor celor care vor încerca să obţină eliberarea din arest sau dacă se va ajunge ca poziţia lor să fie exprimată dintr-o sală de judecată din capitală, prin intermediul camerelor video. O procedură care ar implica transferul de la Bucureşti la Suceava a celor 56 de persoane aflate în arest preventiv ar însemna costuri imense, având în vedere că după judecarea dosarului de la Suceava vor trebui transferaţi înapoi spre capitală, pentru a asista la şedinţa de recurs de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Printre cele 56 de persoane care au rămas după gratii se numără fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-şef Aurel Anea, dar şi cei patru vameşi, respectiv Sorin Constantin Şcladan, din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor, din Siret, Lazăr Ungureanu, din municipiul Suceava şi Simion Coroliuc, din Siret. Toţi sunt acuzaţi că în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011 au constituit la Punctul de Trecere a Frontierei Siret un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
( 7 mar 2011, 14:52:09