În perioada 1 – 31 martie 2011 se desfăşură prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 123 - “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” şi Măsurii 313 - “Încurajarea activităţilor turistice” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, a informat Laurian Popovici, responsabil în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Pentru această sesiune, sunt alocate 130 de milioane de euro pe Măsura 123 şi 85 de milioane de euro pe Măsura 313.
Cei mai mulţi bani, mai exact 55,25 de milioane de euro, sunt alocaţi pentru investiţii în infrastructura de primire turistică. Investiţiile în activităţi recreaţionale beneficiază de 14,45 milioane de euro, investiţiile în centre de informare, amenajare de marcaje turistice au alocate 12,75 de milioane de euro, iar investiţiile în dezvoltarea sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural beneficiază de 2,55 milioane de euro. Depunerea proiectelor aferente Măsurilor 123 şi 313 se va face la Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, zilnic, în intervalul orar 09:00 – 14:00.
Proiectele pot fi depuse până pe data de 31 martie
Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este joi, 31 martie 2011, ora 12:00. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123) este de trei milioane de euro. Beneficiarii proiectelor pentru Încurajarea activităţilor turistice (Măsura 313) vor primi maximum 200 de mii de euro/ proiect.
„Măsura 123 are ca obiectiv general creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare şi forestiere, prin îmbunătăţirea performanţei generale a întreprinderilor din sectorul de procesare şi marketing al produselor agricole şi forestiere, printr-o mai bună utilizare a resurselor umane şi a altor factori de producţie. Implementarea Măsurii 313 are ca scop dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural. Obiectivele specifice ale acestei măsuri de finanţare sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei, creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi serviciilor turistice şi creşterea numărului de turişti”, a explicat Laurian Popovici.
( 5 mar 2011, 14:51:31