Rădăuţenii care locuiesc în zonele mărginaşe ale municipiului, zone cu străzi nemodernizate, vor scăpa de şicanele noroiului urban pentru că, din această vară, majoritatea străzilor nemodernizate din localitate vor intra într-un program de reabilitare şi modernizare, program prin care aproape toate căile de circulaţie din Rădăuţi vor fi asfaltate.
„Am promis rădăuţenilor că nu vor mai exista cetăţeni care să fie nevoiţi să folosească cizme de cauciuc pe străzile unde locuiesc. În urma unor intervenţii pe care le-am făcut la Ministerul Mediului vom beneficia de aproape zece milioane de euro pentru reabilitarea străzilor. Mă bucur că am reuşit să onorez această promisiune”, a declarat primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean.
Lucrările de asfaltare vor debuta în vară
În programul de reabilitare a străzilor din Rădăuţi sunt cuprinse 70 de străzi, cu o lungime de aproape 40 de kilometri.
Mai multe amănunte a oferit inginerul Igo Koffler, de la Direcţia Tehnică din cadrul primăriei locale: „În cursul zilei de marţi m-am deplasat la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, pentru obţinerea unei finanţări conform programului naţional de reabilitare a infrastructurii pentru zece mii de kilometri de drumuri. Am prezentat un proiect de fezabilitate pentru o finanţare de circa 57 milioane de lei, finanţare pentru asfaltarea tuturor străzilor din municipiul Rădăuţi. Pentru că ministerul ne-a aprobat numai 42,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă 9,955 milioane de euro, am fost nevoiţi să renunţăm la o parte din străzi, în majoritate cu lăţimi de până în trei metri, mai exact fundături şi uliţe, condiţii în care pe listă au rămas 70 de străzi cu o lungime totală de aproximativ 38 de kilometri. Majoritatea străzilor care vor intra în reabilitare sunt situate în zonele de Nord-Est şi Nord-Vest din municipiu, apoi în partea de Sud-Vest. E vorba de străzile din zonele Tolocii de Sus şi Tolocii de Jos, unde acum majoritatea străzilor sunt neasfaltate, iar în partea sudică, de străzile Frâncei, Luncii, Scruntari. Reabilitările cuprind lucrări de excavare, de aducere la cotă prin fundaţii de balast şi un strat de asfalt”.
Koffler a mai precizat că din discuţiile pe care le-a avut la Bucureşti, a înţeles că ministerul doreşte ca până la sfârşitul lunii să scoată la licitaţie, la pachet, proiectul tehnic şi execuţia, pentru ca din vară să debuteze lucrările de asfaltare.
Prioritare sunt străzile care au deja reţele de apă şi canal sau care au prevăzute în perioada imediat următoare lucrări de realizarea a reţelelor de apă-canal.
( 3 mar 2011, 11:34:51