Situaţia celor 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Siret arestaţi la începutul lunii februarie rămâne neschimbată. După ce Curtea de Apel Bucureşti a decis să prelungească cu încă 30 de zile mandatele de arestare pentru 39 dintre persoanele acuzate în acest dosar, ultimul „lot” de 20, prezentat instanţei de judecată marţi, 1 martie, a avut aceeaşi soartă. Magistraţii au ajuns la concluzia că nu se impune eliberarea din arest a nici unuia dintre arestaţi, astfel încât propunerile de prelungire a mandatelor de arestare formulate de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost aprobate pe linie.
Soluţia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar analizarea efectivă a dosarului va avea loc zilele acestea.
În aceste condiţii, toate speranţele celor 59 de persoane de a părăsi arestul se leagă de judecătorii instanţei supreme. Printre persoanele cărora li s-a prelungit mandatul de arestare se numără şi fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-şef Aurel Anea, dar şi cei patru vameşi, Sorin Constantin Şcladan, din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor, din Siret, Lazăr Ungureanu, din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc, din Siret.
Agenţi sub acoperire şi camere de luat vederi în monitoarele calculatoarelor
DNASuceava a demarat ancheta la Vama Siret încă de anul trecut. Pentru a afla cum se petrece fenomenul corupţiei au fost folosite mai multe metode. Pe lângă infiltrarea unor agenţi sub acoperire, printre care şi un anume Mădălin Ionescu, care a ocupat pentru câteva săptămâni funcţia de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, procurorii au mai instalat camere de supraveghere în mai multe puncte, inclusiv în monitoarele de serviciu ale poliţiştilor de frontieră. În baza probelor adunate, în dimineaţa zilei de 3 februarie s-au efectuat mai multe percheziţii, iar 64 de persoane, poliţişti de frontieră şi vameşi, au fost duse la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar 59 dintre ele au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Care sunt acuzaţiile formulate de DNA
Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, cei 55 de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei şi 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Cei 55 de poliţiştii de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.
( 3 mar 2011, 11:49:03