Primarul din Adâncata a devenit subiect de telenovelă. Nu prin televiziunea prin cablu din sat pe care o controlează prin intermediul apropiaţilor, ci direct la porţile localnicilor. „Filmul” rulează deja de trei zile, dar autorii au anunţat că după episodul I vor urma şi alte dezvăluiri despre activitatea şi neregulile din perioada 2004-2011, când Dorel Filip a deţinut funcţia de primar în Adâncata. De cealaltă parte, primarul crede că a început deja campania electorală şi consideră că fluturaşii denigratori la adresa sa au fost răspândiţi de duşmanii politici.
O caricatură şi lista bunurilor primarului
Jumătatea de pagină care a fost multiplicată în câteva sute sau mii de exemplare conţine o caricatură, cu primarul Dorel Filip aşezat pe un tron şi un servitor care-i aduce o tipsie de pe care curg bani, precum şi, punctual, „realizările domnului primar Filip Dorel în perioada 2004-2011”.
Lista cuprinde mai multe obiective bifate de primarul din Adâncata în ultimii şapte ani, atât în plan personal, cât şi în activitatea administraţiei locale.
În respectivul document se arată că Dorel Filip a achiziţionat o clădire a fostului CAP plătind aproximativ 30.000 de euro, la aceeaşi valoare fiind estimată şi o cabană cu iaz. Lista cuprinde şi modernizările la locuinţa personală, în valoare tot de 30.000 de euro, cele două apartamente cumpărate pe numele fiului Dumitru Filip, în valoare de 65.000 de euro, o casă în Harghita pentru fiică, în valoare de 80.000 de euro, două maşini, un Fiat şi un Chevrolet, în sumă totală de 30.000 de euro, o maşină mortuară marca Mercedes Benz de 8.000 de euro, dar şi 100 de oi ţurcane pentru care a achitat 5.000 de euro şi un teren de 36 de ari la ieşirea din Adâncata spre Călugăreni.
Cum justifică primarul toate bunurile
Dorel Filip recunoaşte în mare parte că el şi familia sa deţin aceste bunuri, dar a dorit să aducă şi o serie de clarificări. Cabana cu iaz o consideră doar „un bulhac” pe malul căruia a ridicat o construcţie unde să se poată adăposti de ploaie, clădirea fostului CAP este în proprietatea fiului, cumpărată la un preţ mic în urma unei licitaţii, terenul de la Călugăreni este o moştenire de familie, în timp ce apartamentele au în spate credite la bănci în valoare de 36.000 de euro.
„Eu mă trag dintr-o familie de oameni gospodari, iar în 1990 am avut prima crâşmă din sat şi am făcut bani, mai ales că sunt băutor. Tot eu am fost primul om din Adâncata care am avut o brutărie şi am câştigat mai multe licitaţii la nivel judeţean, aşa că nu a fost nevoie să vin la primărie pentru a-mi cumpăra o maşină sau altceva”, a declarat primarul Filip.
Dacă despre cele două maşini aflate în proprietatea sa, un Fiat şi un Chevrolet, crede că nu reprezintă un capăt de ţară, oile sunt cumpărate în timp, începând cu 1995, iar renovările de la casă nu au nici o aură de spectaculozitate.
Dintre bunurile prinse în listă, primarul din Adâncata a negat că ar avea legătură cu casa fiicei sale. „În primul rând nu este în Harghita, ci în Covasna, iar în al doilea rând este munca socrilor mei acolo”, a declarat Dorel Filip.
Ce mai cuprinde lista cu „realizările” primarului
Acuzaţiile aduse lui Dorel Filip cuprind şi activităţi legate de munca din primărie. Astfel, pentru cele 220 de hectare de islaz, comuna ar trebui să încaseze anual 18.480 de euro, dar nu a făcut-o direct, ci prin intermediul unui anume Vasilică Alucăi „Mărăndel”.
Edilul din Adâncata mai este acuzat că a închis ochii pentru a recepţiona lucrările de proastă calitate pentru alimentarea cu apă a comunei, iar ca răsplată a primit cadou de la firma Eldaga un tractor cu remorcă şi un buldoexcavator CX3, în valoare de circa 30.000-40.000 de euro.
Referitor la această problemă, Dorel Filip a menţionat că adevărul este undeva departe, iar tractorul cu remorcă este folosit pentru transportul gunoiului şi a rămas în Adâncata după ce firma Eldaga a dat faliment, şi nu drept cadou.
Dorel Filip: „Pentru mine e bine, mă fac şi mai cunoscut”
Primarul din Adâncata consideră că hârtiile care-i zugrăvesc activitatea din familie şi cea profesională sunt opera unor duşmani politici, care au şi început campania electorală împotriva sa.
„Eu îmi văd de treabă mai departe şi îmi fac serviciul, iar oamenii vor decide singuri. Pentru mine e bine, mă fac şi mai cunoscut. Fluturaşii apar deja de trei zile şi am văzut că vor urma şi alte episoade”, a spus Dorel Filip.
Edilul a menţionat că nu ştie exact cine sunt persoanele din spatele informaţiilor distribuite în sat prin foi volante, dar că nici nu va înainta plângere penală pentru descoperirea lor.
Referitor la dilema din finalul fluturaşului, „De partea cui este domnul primar? PD-L sau PSD? Are domnul primar două feţe”, Dorel Filip a declarat: „Eu sunt cu PSD-ul, dar problema este următoarea: l-am primit pe domnul Geoană într-o zi de sâmbătă, iar a doua zi a fost un concert de muzică populară la care au fost prezenţi reprezentanţii PD-L din Suceava, iar eu am mers în calitate de primar al comunei. Dacă luni venea în Adâncata Crin Antonescu, mergeam şi acolo”.
( 2 mar 2011, 14:02:43