Poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret arestaţi la începutul lunii februarie pentru constituire de grup organizat şi luare şi/sau dare de mită, rămân în arest pentru încă 30 de zile. Măsura a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti după două şedinţe de judecată care au avut loc luni şi în care s-au analizat 39 de propuneri de prelungire a mandatelor de arestare formulate de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cazul altor 20 de persoane, printre care şi şeful PTF Siret, comisarul-şef Aurel Anea, şi vameşii Sorin Constantin Şcladan, din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor, din Siret, Lazăr Ungureanu, din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc, din Siret, propunerea de prelungire a mandatelor de arestare a fost analizată ieri de magistraţi, iar până la închiderea ediţiei nu se luase încă o decizie.
DNASuceava a demarat o amplă anchetă pentru combaterea corupţiei din vămi, iar Siretul a fost primul punct de pe hartă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată,cei 55 de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
Comisarul-şef Aurel Anea, considerat cap al grupului
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei şi 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Cei 55 de poliţiştii de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.
( 2 mar 2011, 11:25:52