Prezentat deja în numeroase rânduri în presă, scandalul în care este implicat un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, poliţist care deţine un microbuz fără voia proprietarului, revine scandalos în actualitate, după ce ancheta îl scoate basma curată pe omul legii.
Într-o rezoluţie revoltătoare pentru proprietarul maşinii şi cu multe semne de întrebare pentru o persoană neutră, poliţistul implicat în acest scandal primeşte tacit „acordul” de a deţine în continuare respectiva maşină, deşi nu are nici nu drept legal asupra ei.
Toată povestea din acest caz începe pe 10 mai 2010, când suceveanul Valeriu Ioan Nistor, aflat la volanul unei maşini VW Transporter pe bulevardul George Enescu din Suceava, în apropiere de casă, s-a izbit într-un autoturism Dacia Solenza, parcat la marginea drumului, proprietatea poliţistului Marian Clim.
O banală tamponare cum se petrec cu zecile în Suceava, în fiecare zi. Şoferul vinovat a fost amendat şi a primit puncte de penalizare şi, aşa cum ar trebui să se întâmple în fiecare caz, păgubitul, în speţă poliţistul, trebuia să-şi repare maşina cu asigurarea celui vinovat. Marian Clim nu a fost însă mulţumit de suma stabilită de firma de asigurări pentru repararea maşinii sale, astfel că a apelat la o strategie care miroase a abuz de proporţii.
Omul legii l-a rugat pe Valeriu Ioan Nistor şi pe fratele său, Ovidiu Nistor, proprietarul microbuzului, să-i împrumute maşina o scurtă perioadă, ca un fel de reparaţie morală pentru faptul că nu-şi mai poate folosi autoturismul avariat în tamponare. Se întâmpla pe 14 mai 2010, iar de atunci microbuzul a rămas la poliţist. Conform proprietarului maşinii, ulterior, Clim i-a solicitat 2.800 de euro, pentru reparaţia Daciei avariate, ca o condiţie pentru a-i restitui microbuzul.
Nevinovat, după opt luni de anchetă
Pentru fraţii Nistor au urmat drumuri la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, dar şi pe la Parchet, unde a fost înregistrată o plângere împotriva poliţistului, pentru comiterea infracţiunilor de şantaj şi abuz de încredere.
Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, fiind cercetată de procurorul Gheorghe Sofian.
Plângerea a fost înregistrată în iunie 2010, iar zilele trecute, proprietarul maşinii şi fratele său, cel care i-a cedat maşina poliţistului, au primit acasă rezultatul cercetării.
Rezoluţia i-a lăsat pe aceştia cu gura căscată. Procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Clim, întrucât nu ar exista elementele constitutive ale vreuneia din cele două infracţiuni, şantaj şi abuz de încredere.
Poliţistul dă maşina înapoi doar prin intermediul soţiei
În mare, hotărârea acestuia se bazează pe faptul că poliţistul a dorit să restituie la un moment dat microbuzul fraţilor Nistor, însă aceştia au refuzat. Cei doi au însă şi o explicaţie logică şi pertinentă pentru acest refuz.
„În toate plângerile noastre am amintit că maşina a fost încredinţată domnului Marian Clim, cu el purtându-se toate discuţiile şi el fiind proprietarul autoturismului Dacia Solenza, avariat de microbuzul nostru. Acum câteva luni el a vrut să ne restituie microbuzul VW Transporter, însă ne-am trezit că trebuia să semnăm în scris că ni-l predă soţia sa. A fost o strategie prin care să ne dea în judecată apoi că l-am reclamat în fals pe el şi i-am ştirbit imaginea”, ne-a explicat Ovidiu Nistor cum stau lucrurile, din punctul său de vedere.
Explicaţii dubioase, acceptate de procuror
Pe acest refuz s-a bazat decizia procurorului Sofian, însă în rezoluţia sa există extrem de multe aspecte care pun semne de întrebare. De exemplu, aflăm că Marian Clim a fost cel care s-a înţeles verbal cu privire la „împrumutul” microbuzului, însă maşina a fost preluată de soţia sa.
„Fiind audiat în legătură cu plângerile formulate împotriva sa, inspectorul principal Clim Marian a declarat că a existat într-adevăr o înţelegere verbală între el şi numitul Nistor Valeriu Ioan cu privire la împrumutarea autovehiculului până la repararea maşinii sale, situaţie în care în data de 14.05.2010 autovehiculul a fost predat de acesta soţiei sale Clim Gabriela Iuliana.
În ceea ce priveşte refuzul restituirii autoturismului, Clim Marian a declarat că acest lucru nu este adevărat, deoarece după formularea plângerilor şi apariţia unor articole de presă în ziarele locale, l-a contactat de mai multe ori pe numitul Nistor Valeriu Ioan pentru a veni şi a prelua autovehiculul, dar acesta a refuzat în mod nejustificat”, explică procurorul în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Poziţia fraţilor Nistor nu l-a interesat pe procuror
Aşadar poliţistul Clim a ajuns „victimă”, el vrând să înapoieze maşina împrumutată, nemaiavând însă cui. Nicăieri în rezoluţie nu se aminteşte ce ar fi declarat cu privire la această situaţie Valeriu Ioan Nistor ori fratele acestuia, sau cum îşi motivează aceştia decizia de a nu lua maşina înapoi.
„Cum se poate ca în opt luni de zile de când dosarul este la acest domn procuror să nu fim întrebaţi niciodată nimic, să nu ni se ia o declaraţie? În acea rezoluţie de noi nu se aminteşte nimic, noi nu existăm”, se revoltă Ovidiu Nistor.
Despăgubirile pentru repararea Daciei, aduse inutil în discuţie
În rezoluţia procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava se aminteşte la un moment dat că microbuzul a fost împrumutat pentru rezolvarea unor probleme urgente, după care situaţia se schimbă, maşina fiind împrumutată până când autoturismul Dacia va fi reparat, fapt negat vehement de fraţii Nistor.
În rezoluţia de motivare a deciziei, procurorul mai arată că poliţistul consideră că Valeriu Ioan Nistor a refuzat să îşi recupereze microbuzul doar cu scopul de a se sustrage de la plata despăgubirilor pentru repararea maşinii, asta deşi nici o lege din România nu prevede ca cel care provocă o tamponare să suporte reparaţia maşinii lovite, în condiţiile în care deţine asigurare RCA.
Următorul pas, contestarea deciziei în instanţă
Un alt aspect care nu are legătură directă cu dosarul, dar care naşte confuzie este legat de gradul poliţistului Marian Clim. Deşi conform oficialilor IPJ Suceava acesta are gradul de agent-şef adjunct, deci este subofiţer, procurorul Sofian aminteşte de inspectorul Clim Marian, transformându-l în ofiţer.
Fraţii Nistor spun că vor merge mai departe în acest caz, urmând ca, prin intermediul avocatului, să conteste în instanţă rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
După ce în primă fază şi-a susţinut punctul de vedere în acest caz, considerând că modul în care a acţionat este normal, agentul de poliţie a refuzat ulterior orice dialog cu presa privind scandalul în care este implicat.
( 2 mar 2011, 12:43:34