Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În aşteptare

O autospecială de 350.000 de euro, nefuncţională în garajele ISU

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai scumpă autospecială din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în valoare de aproximativ 350.000 de euro, a ajuns în urmă cu aproximativ două-trei săptămâni în garajele instituţiei, însă maşinăria, proiectată să intervină la accidente nucleare, biologice, chimice ori radiologice, este momentan nefuncţională. Momentan, explică reprezentanţii ISU Suceava, pentru că într-o săptămână-două urmează să vină specialişti de la o societate de profil din Sibiu care să-i instruiască pe pompierii în grija cărora va intra autospeciala de cercetare şi decontaminare CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear).

Un echipaj de patru cadre ale ISU Suceava va cunoaşte până la cel mai mic detaliu toată aparatura instalată pe cea mai nouă achiziţie a ISU Suceava, misiunea pompierilor care vor lucra pe autospeciala de 350.000 de euro fiind una foarte importantă.

Practic, laboratorul pe roţi are capacitatea de a monitoriza chiar în timpul deplasării zone cu potenţial ridicat de contaminare.

Va putea face o monitorizare chimică a aerului, analiza probelor de aer, sol şi lichide în regim staţionar, monitorizare a substanţelor toxice de luptă, a radiaţiilor, iar toate datele obţinute la faţa locului vor putea fi trimise în timp real la dispeceratul ISU.

Maşinăria are şi o remorcă în care se află aparatură pentru decontaminarea personalului, a echipamentului şi a tehnicii de intervenţie.

Până când echipajul selectat să lucreze pe această maşină, care a făcut deja un prim curs în acest sens, va lua autospeciala în primire de la specialiştii firmei producătoare, care urmează să vină la Suceava pentru a explica fiecare detaliu al aparaturii de ultimă de generaţie cu care este dotată maşina, laboratorul pe roţi rămâne neclintit în garajele ISU Suceava, unde „momentan” este doar pentru expoziţie, cum a fost cazul de altfel, ieri, la „Ziua Porţilor Deschise”.

 

Autospeciala de 250.000 de euro

În garajul pompierilor se mai află de câteva luni, din decembrie 2010 mai exact, şi o autospecială pentru descarcerări grele, al cărei preţ de achiziţie a fost de aproximativ 250.000 de euro.

Autospecială în cauză este destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare care poate fi folosită în cazul unor accidente rutiere în lanţ, accidente feroviare, aviatice, cutremure cu consecinţe grave asupra mediului înconjurător etc.. Deşi, din fericire, nu a fost vorba de nici o catastrofă din cele amintite mai sus, autospeciala pentru descarcerări grele a ieşit de mai multe ori pe poarta unităţii, fiind folosită la misiuni, atunci când celelalte autospeciale de descarcerare erau la alte intervenţii.

 

Maşini de sute de mii de euro, parcate alături de hârburile cu girofar ale pompierilor 

Pe lângă cele două autospeciale al căror preţ ajunge undeva la 600.000 de euro, achiziţionate cu fonduri europene, în urma unui proiect comun realizat de şase consilii judeţene din regiunea de Nord-Est, mare parte dintre autospecialele din garajele pompierilor din judeţ sunt adevărate hârburi cu girofar, care trebuiau de mult casate şi înlocuite.

Aşa se face că, de multe ori, maşinile de pompieri ajung cu întârziere la incendiile înregistrate pe raza judeţului. 

De-a lungul anilor, şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au recunoscut că cea mai mare problemă cu care se confruntă instituţia pe care o conduc este tocmai vechimea şi uzura parcului auto, în special în privinţa autospecialelor de stingere cu apă şi spumă.

În medie, viteza de deplasare a unei autospeciale de stingere este de 45-50 de kilometri la oră.

Nici autospeciala pirotehnică nu ar mai trebui să mai iasă pe poarta ISU Suceava, la misiuni, ci ar trebui să meargă direct la casat.

Cu o Dacia 1307, veche de mai bine de zece ani, transformată într-o autospecială pirotehnică improvizată, cu suspensiile slăbite pe drumurile din judeţ, pirotehniştii suceveni merg peste tot în judeţ, mai ales în zone de munte, să „culeagă” tot felul de bombe, proiectile şi grenade, rămase neexplodate din timpul celor două războaie mondiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O autospecială de 350.000 de euro, nefuncţională în garajele ISU.
 Vizualizări articol: 2907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
O autospecială de 350.000 de euro, nefuncţională în garajele ISU5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei