Primarul comunei Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno, se plânge, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, că nu poate pune în aplicare o mulţime de hotărâri judecătoreşti care vizează împroprietăriri pe o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare de pădure, asta deoarece suprafeţele respective se suprapun peste cele ale altor proprietari. Edilul Mihail Mechno a declarat că diferenţa dintre actele de proprietate pe baza cărora se câştigă procese şi situaţia efectivă din teren este uneori enormă, astfel că hotărârile judecătoreşti pur şi simplu nu pot fi puse în aplicare, cel puţin nu în totalitate şi pe amplasamentele dorite de proprietari.
- Trei fraţi acuză că li se refuză dreptul de punere în posesie pe 27 de hectare
Reacţia primarului a venit ca răspuns la reclamaţia făcută de trei fraţi din Izvoarele Sucevei, care au câştigat definitiv şi irevocabil, în instanţă, un proces ce viza punerea lor în posesie pe o suprafaţă de 27 de hectare, suprafaţă moştenită, conform actelor, de la un bunic.
Conform sentinţei rămase definitivă şi irevocabilă pe data de 18 ianuarie 2011, Comisia de fond funciar Izvoarele Sucevei şi Comisia Judeţeană Suceava sunt obligate să procedeze la punerea în posesie a fraţilor Ihnat Marocico, Vasile Marocico şi Eudochia Alexandriuc cu suprafaţa de 27 de hectare de teren de pădure pentru care li s-a reconstituit dreptul de proprietate.
„Primarul pur şi simplu refuză să ne pună în posesie, e vorba de rea voinţă nu de altceva.
Asta pentru că în dosarul în care s-a pronunţat această sentinţă, Direcţia Silvică Suceava a formulat întâmpinare şi a arătat că la locul numită <Arşiţa Mică>, în parcela unde avem noi dreptul de proprietate, au rămas libere 39 de hectare şi că se poate trecere la punerea în posesie”, au declarat cei teri.
Ei au mai arătat că a existat într-adevăr o suprapunere parţială de amplasament cu fiul unui alt proprietar, însă acesta a primit, prin decizie judecătorească, doar jumătate din suprafaţa solicitată, astfel că, spun ei, amplasamentul care li se cuvine este liber în totalitate.
Soluţia propusă de primar
Edilul spune însă că a analizat situaţia din teren personal, alături de specialişti, şi cei trei fraţi nu au dreptate.
„Eu vreau să-i ajut, însă situaţia este complicată. Pe amplasamentul pe care îl revendică sunt libere aproximativ zece hectare, pe restul suprafeţei mai au acte şi alţi proprietari. Există şi o soluţie: să-şi facă măsurătorile şi să ia cât este liber acolo, iar pentru restul suprafeţei, până la 35 de hectare, conform legii, le fac o ofertă de împroprietărire din fondul de rezervă stabilit prin lege, fond care se află pe raza altor comune din zona de munte a judeţului”, a explicat edilul.
Cei trei reclamaţi nici nu vor să audă de astfel de variante şi au înaintat deja Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc o acţiune prin care cer ca pentru fiecare zi de întârziere în punerea în posesie să se aplice penalizări financiare membrilor comisiei.