Un sucevean în vârstă de 32 de ani, tată a două fetiţe gemene de un an, susţine că a trăit o experienţă traumatizantă după ce a fost obligat să plătească internarea şi tratamentul fetiţelor bolnave. Dorin Strugari a povestit că a trebuit să achite 20 de lei pentru a-şi interna în Spitalul Judeţean de Urgenţă copilele care aveau stări de vomă, diaree şi febră, câte 10 lei pentru fiecare fetiţă, fără a primi chitanţă pentru banii daţi, după care a fost trimis să cumpere branule, leucoplast şi pastile, spunându-i-se că altfel gemenele vor muri, „fiindcă noi nu avem medicamente”. Cazul a ajuns în atenţia Consiliului Judeţean şi a conducerii Spitalului Suceava.
Reţetă de 140 de lei
Dorin Strugari, din Iaslovăţ, declară că şi-a adus gemenele la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Suceava miercuri-după amiază, întrucât medicul de familie din localitate nu era de găsit la cabinet.
„M-au trimis la secţia de Boli Infecţioase de peste drum. Aici, o asistentă medicală mi-a cerut 20 de lei, taxă de internare, i-am plătit, dar nu mi-a dat nici o chitanţă. M-a trimis apoi să cumpăr branule şi leucoplast, ca să le facă perfuzii. După ce m-am întors, m-a pus să merg din nou la farmacie ca să le cumpăr pastile. Mi-a zis că <dacă nu cumperi, copilele mor, fiindcă noi nu avem medicamente>”, susţine bărbatul.
Dorin Strugari precizează că a primit o reţetă cu tratamentul pe trei zile, iar pentru această prescripţie ar fi trebuit să achite la farmacie suma de 140 lei, bani de care el nu dispunea.
„Le-am cumpărat doar primele două medicamente şi numai pentru seara aia, fiindcă era prea scump şi nu aveam de unde”, a adăugat bărbatul. El subliniază că a doua zi a sesizat cele întâmplate la Consiliul Judeţean, care a anunţat conducerea Spitalului Suceava, iar în urma reclamaţiei sale problema legată de tratamentul fetiţelor sale s-a rezolvat.
Umilinţă
Dorin Strugari mărturiseşte că s-a simţit umilit, mai ales când cadrele medicale i-au spus că gemenele s-au îmbolnăvit „fiindcă sunt prost crescute” şi declară că va face sesizări scrise atât la conducerea Spitalului Suceava, cât şi la Colegiul Judeţean al Medicilor. Bărbatul spune că se va adresa şi Casei de Asigurări de Sănătate, cu solicitarea de a verifica activitatea medicului de familie din Iaslovăţ, care nu-şi respectă programul de lucru de la cabinet.
„Plătesc dări la stat şi nu mi se pare corect să cumpăr tot”, a punctat tatăl celor două gemene.
Directorul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, a informat ieri că are cunoştinţă despre acest caz, arătând că va dispune o anchetă pentru a se stabili în ce măsură acuzaţiile formulate de Dorin Strugari la adresa personalului din secţia de Boli Infecţioase se confirmă.
El a admis posibilitatea ca unele medicamente să lipsească din spital, mai ales că este sfârşit de lună, perioadă critică din punct de vedere al asigurării tratamentului pentru bolnavi, întrucât bugetul se epuizează.
Directorul Vasile Rîmbu a anunţat o anchetă
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, ne-a mai declarat ieri că: „Prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate noi ar trebui să internăm într-o lună circa 2.500 de bolnavi, dar, din cauza adresabilităţii mari, având în vedere că toate spitalele din judeţ ne trimit pacienţi, internăm un număr aproape dublu de persoane. În aceste condiţii, bugetul nu poate să ajungă pentru toată lumea. Am discutat cu medicii de la Boli Infecţioase, care mi-au spus că le lipseau nişte seruri pentru diaree. Este vorba despre nişte medicamente ieftine şi este posibil să nu le avem în farmacia spitalului deoarece, pentru noi, prioritare sunt medicamentele scumpe. Pe astea ne străduim să le achiziţionăm mai întâi, întrucât sunt cu risc vital. Şi medicamentele ieftine sunt importante şi ar fi de dorit să le asigurăm şi pe acestea, dar nu ne permitem”.
(25 feb 2011, 13:33:22