Trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene, administratorul firmei Alumet Suceava, Cezar Florin Zaharia, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Suceava, s-a ales cu un nou dosar penal.
De data aceasta, informează Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Zaharia este cercetat pentru că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Liteni, a dispus, în anul 2009, angajaţilor societăţii exploatarea de agregate minerale din albia râului Siret, zona Cotu Florii, fără ca societatea să deţină autorizaţie de gospodărire a apelor în acest sens.
Potrivit poliţiei, în urmă cu două zile, împotriva lui Zaharia s-a început urmărirea penală pentru infracţiuni la Legea 107/1996 –Legea Apelor.
În urmă cu câteva luni, IPJ Suceava anunţa că a întocmit opt dosare penale pe numele administratorilor unor balastiere din judeţ care exploatau balastul fără a avea autorizaţie.
La acea vreme, şeful poliţiei judeţene, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, dădea ca exemplu un caz similar cu cel al lui Zaharia, tot la o balastieră din Liteni.
Todiruţ declara că Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva administratorului unei balastiere din Liteni, acuzat de faptul că le-a solicitat angajaţilor proprii să exploateze balast din exteriorul perimetrului acordat firmei. Agregatele au fost folosite ulterior la construcţia unui dig prin care a fost deviat cursul râului Suceava pentru a crea accesul spre o altă zonă de exploatare, şi aceasta fiind în exteriorul perimetrului de exploatare.
În luna iulie a anului trecut, Cezar Florin Zaharia, de 33 de ani, a fost condamnat de Judecătoria Suceava în dosarul în care este acuzat de fraude cu fonduri europene, la 1 an şi 11 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri materiale.
Folosindu-se de un certificat de atestare fiscală potrivit căruia nu avea datorii la bugetul de stat, deşi în realitate trebuia să achite peste 12.000 de lei, Zaharia ar fi obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 de euro. Imediat ce a încasat prima tranşă de bani, în valoare de 37.500 de euro, Cezar Zaharia a uitat cu desăvârşire scopul proiectului pentru care obţinuse finanţarea europeană.
Astfel, în loc să se apuce de lucru la proiect, în aceeaşi zi în care a primit banii, patronul SC Alumet SRL Suceava i-a folosit în scopuri personale.
O parte din sumă a fost ridicată în numerar de la bancă, iar diferenţa a fost virată către diverşi furnizori sau pentru acoperirea unei linii de credit deschise la o bancă din Suceava.