Problema costurilor crotaliilor pentru animale, care a stârnit numeroase controverse şi chiar scandal în ţară, nu se resimte în vreun fel la Suceava, a anunţat conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Într-o întâlnire cu reprezentanţi ai asociaţiilor de creştere a animalelor, doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a ţinut să anunţe că tarifele pentru acestea şi pentru manoperă sunt deja stabilite şi foarte clare, condiţii în care crescătorii nu au de ce să-şi facă griji.
„Colegiul Medicilor Veterinari a semnat o înţelegere cu un furnizor principal de crotalii, pentru a elimina o verigă intermediară. Colegiul practic ia în custodie aceste crotalii pentru identificarea animalelor, iar toţi crescătorii le pot achiziţiona de la noi la preţul firmei”, a declarat Petrea Dulgheru.
El a negat vehement informaţiile apărute pe un post de televiziune central, cum că medicii veterinari ar percepe 7-9 euro pentru a pune o crotalie unui animal, precizând şi care sunt tarifele.
Astfel, persoanele fizice care cresc animale, chiar dacă fac parte dintr-o asociaţie, pot achiziţiona crotalia de bovină la preţul de 10 lei, în timp ce crotaliile simple pentru ovine, caprine sau porcine costă 2 lei.
„Pentru crescătorii individuali, care nu sunt persoane juridice, costul manoperei este suportat de la bugetul de stat, ei nu au de plătit bani medicului veterinar, ci trebuie doar să cumpere crotalia, la preţurile amintite, preţurile firmei producătoare”, a explicat Dulgheru.
În privinţa celor care sunt fermieri înregistraţi juridic, pe lângă preţul crotaliilor ei trebuie să plătească şi manopera, paşaportul şi celelalte formalităţi, în total undeva în jur de 30 de lei.
„Menţionez că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară este cea abilitată în procesul de implementare, control şi gestionare a crotalierii animalelor. În judeţul Suceava se găseşte 12% din efectivul total de bovine din ţară, puţine dintre ele sunt identificate şi introduse în baza de date, deci crotaliate, astfel că riscăm să intrăm într-un blocaj”, a avertizat şeful DSVSA Suceava, dând asigurări că medicii veterinari au fost instruiţi temeinic cu privire la modul de derulare a programului de crotaliere şi crescătorii pot apela cu încredere la ei.