Locuitorii cartierului Burdujeni Sat, din municipiul Suceava, vor trebui să îşi exprime clar intenţia de a se racorda sau nu la o viitoare reţea de gaz metan, răspunsul lor contând foarte mult în cazul în care această investiţie, care bate pasul pe loc de ani de zile, va fi făcută de un operator privat.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că, în ciuda eforturilor şi intervenţiilor făcute până acum, în scopul extinderii reţelei de gaz metan în acest cartier, legislaţia învechită îi este potrivnică.
“Deşi m-am zbătut foarte mult în acest sens, am avut foarte multe intervenţii, articolul 65 din legea 351/2004 nu a fost modificat, încât orice investiţie care se face pe gaz metan trece gratuit în patrimoniul operatorului. Pe de altă parte sunt interzise astfel de investiţii din bani publici, încât suntem într-o situaţie fără ieşire. De aceea am avut discuţii la Ministerul Economiei, să ne dea o clarificare în acest sens, iar pe de altă parte am solicitat celor de la E.ON Gaz să ne dea un răspuns clar, dacă sunt sau nu dispuşi să ducă gaz metan în cartierul Burdujeni Sat. Aşteptăm încă acest răspuns, dar, ca variantă de rezervă, încercăm să facem un parteneriat public-privat, cu un operator privat de gaz, pentru a aduce gazul în Burdujeni Sat”, a declarat Lungu.
Interesul pentru extinderea reţelei de gaz metan, probat din casă în casă
Edilul sucevean a precizat că, fiind vorba de un parteneriat cu un operator privat, primul lucru care se ia în calcul este eficienţa investiţiei.
“Nici o firmă privată nu vine să investească să facă acte de caritate la primărie. Eficienţa rezultă în primul rând din numărul de abonaţi la gaz, încât, în perioada următoare, Primăria Suceava va face o chestionare a populaţiei din zonă, pe această temă. Vom merge din casă în casă, cu formulare scrise, să li se dea acceptul în scris pentru racordarea la gaz metan, iar în funcţie de rezultate, de numărul de viitori beneficiari, să facem următorii paşi pentru realizarea acestei investiţii. Îi rog pe cetăţenii din Burdujeni Sat să colaboreze şi să îi primească pe reprezentanţii primăriei, să putem trage nişte concluzii şi să avem o bază de plecare pentru aducerea gazului metan în Burdujeni Sat”, a adăugat primarul Sucevei.
În cartierul Burdujeni Sat locuiesc aproape 3000 de persoane, sunt aproximativ 600 de locuinţe şi 15 sedii de societăţi comerciale mai mari, precum şi o serie de instituţii de interes socio-cultural, precum biserici, şcoală şi o grădiniţă.
Şeful municipalităţii sucevene a precizat că deşi numărul locuitorilor din Burdujeni Sat nu a scăzut, ba din contră, a mai crescut, ca urmare a ridicării de noi locuinţe, studiul de eficienţă făcut în 2006, în baza căruia trebuia făcută extinderea, în parteneriat cu E.ON, nu mai este valabil, mai ales că preţul gazului metan are altă dinamică acum, ceea ce pe unii i-ar putea determina să nu mai solicite racordarea.