Doi medici de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi-au lăsat slujbele pe care le deţineau în cadrul instituţiei şi au plecat să-şi practice meseria în străinătate. Este vorba de medicul epidemiolog Valerian Moraru, şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, şi fostul director adjunct de sănătate publică, medicul de medicina muncii Marinela Grădinaru.
Doctorii în cauză au abandonat sistemul sanitar sucevean şi au plecat să îşi câştige existenţa peste graniţă, nu doar pentru salariile şi condiţiile de lucru mai bune, ci şi pentru respectul din partea colegilor de breaslă, a pacienţilor, şi gradul crescut de civilizaţie din alte state.
La muncă, în Franţa
Cei doi medici care au părăsit Direcţia de Sănătate Publică au ales Franţa ca ţară de destinaţie. Ultimul care a plecat să muncească în străinătate este doctorul Valerian Moraru, luna trecută. Medicul Marinela Grădinaru a plecat în septembrie 2010.
Plecarea lor a adâncit criza de personal din cadrul DSP Suceava, a declarat ieri, directorul executiv al instituţiei, doctorul Ludovic Abiţei. El a explicat că atribuţiile avute de dr. Valerian Moraru au fost preluate de singurul epidemiolog rămas, directorul adjunct medical, dr. Cătălina Pascal, care face faţă cu greu volumului mare de muncă.
Unui singur medic de medicina muncii, unicul rămas, Ingrid Kruk Irimescu, îi revin şi sarcinile de serviciu ale dr. Marinela Grădinaru.
Dificultăţi în activitate
“Am rămas la nivelul centrului cu un singur medic epidemiolog, directorul adjunct Cătălina Pascal, care trebuie să se împartă acum între îndatoririle administrative şi munca de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, şi ne temem să nu clacheze într-o zi din cauza stresului şi a oboselii. Ca şi cum nu ar fi fost de-ajuns, mai avem un singur medic de medicina muncii, fostul director executiv al DSP, dr. Ingrid Kruk Irimescu, dar riscăm să-l pierdem şi pe acesta, începând cu data de 28 februarie, când îi expiră detaşarea ca funcţionar public de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Noi am explicat situaţia Ministerului Sănătăţii şi am solicitat să o angajeze măcar pe o perioadă determinată, ca personal contractual, până se aprobă scoaterea postului la concurs, dar până acum n-am primit nici un răspuns”, a spus şeful DSP.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava are 146 de angajaţi cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă. 59 dintre salariaţi sunt funcţionari publici, restul fiind personal contractual.
(24 feb 2011, 12:08:37