Centrul municipiului Suceava, mai exact zona din faţa Casei de Cultură şi până la blocul turn Union, precum şi capătul străzii Ştefan cel Mare, de la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu până la blocul E.ON, este de ieri închis traficului auto şi pietonal, pentru o perioadă de minim două luni, care se poate prelungi la mai bine de doi ani.
Decizia de restricţionare a accesului autoturismelor şi pietonilor în zona respectivă a fost luată la solicitarea firmelor care execută lucrările de consolidare a terenului pe care vor fi amenajate primele parcări subterane din Suceava.
Reprezentanţii firmelor General Construct şi TopDrill au spus că lucrările care se desfăşoară în centru, mai ales cele cu utilaje mari, pun în pericol trecătorii şi autoturismele care trec prin zonă, motiv pentru care au solicitat aprobare să delimiteze întregul şantier cu panouri metalice.
Dacă vineri, sâmbătă şi duminică pietonii au mai avut la dispoziţie un culoar prin care să treacă dinspre strada Nicoale Bălcescu înspre Palatul Administrativ şi invers, de ieri, trecerea a devenit interzisă şi pentru aceştia, gardurile metalice blocând orice acces.
În aceste condiţii, singurele căi de acces din Centru înspre Prefectură şi Consiliu Judeţean au rămas cele de pe strada Vasile Bumbac, pe lângă clădirea E.ON, sau de la bulevardul principal, Ana Ipătescu, pe lângă Parcul Central.
Lucrările de consolidare a zonei centrale cu piloţi secanţi trebuie să fie finalizate până la 1 mai, când trebuie demarate lucrările efective de realizare a primelor parcări subterane din Suceava, care vor asigura 162 de locuri de parcare.
Atunci, în funcţie de cum vor începe să fie făcute săpăturile necesare, la o parcare sau la ambele, în paralel, ar putea fi luată decizia de redeschidere temporară a unei porţiuni din esplanada centrală.
Ţinând cont de complexitatea lucrărilor, care necesită săpături la mare adâncime, cu utilaje mari, care necesită spaţiu de manevră, există toate şansele ca zona centrală a Sucevei să mai fie circulabilă abia din vara anului 2013.