Dosarul ingineriilor funciare din zona Metro a fost îngropat definitiv, iar persoanele cercetate la un moment dat răsuflă uşurate. Rezoluţia de „clasare” a cauzei s-a dat la mijlocul anului trecut de către procurorul Claudia Roşu, de la structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„În dosar s-au efectuat acte premergătoare faţă de numiţii Petrea Titi, Nistor Atanasă şi Chihaia Dalia, foşti directori ai OJCGC Suceava, sub aspectul infracţiunii prevăzută de articolul 12, litera b, din Legea 78/2000, constând în folosirea, în cursul anului 2002, a unor informaţii pe care le deţineau, în virtutea funcţiilor ocupate, în scopul de a facilita obţinerea la preţuri avantajoase a unor terenuri de către anumite persoane”, se arată în rezoluţia procurorilor de la DNA.
Aceştia au explicat şi motivele pentru care dosarul a fost îngropat definitiv: „Având în vedere că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea menţionată este închisoare de la 1 la 5 ani, se constată că în ce priveşte această faptă s-a împlinit termenul de prescripţie de 5 ani, prevăzut de articolul 122, litera d, Cod Penal, situaţie existentă la data preluării dosarului de către structura centrală a DNA. Din actele premergătoare nu au rezultat alte indicii privind comiterea altor fapte de natură penală care să atragă competenţa materială a DNA”.
86 de hectare de terenuri, vândute cu dedicaţie
Dosarul terenurilor de la Metro a constituit un adevărat punct de atracţie pentru suceveni, dar rezultatele anchetei reprezintă o dezamăgire absolută. Afacerile cu terenuri în zona Metro s-au derulat în tăcere, beneficiari fiind, în principal, camarila PSD, dar şi persoane la curent cu oportunitatea constituită de apariţia unei Hotărâri de Guvern prin care peste 86 de hectare de teren aparţinând Staţiunii de Cercetări Agricole urma să treacă din proprietatea publică a statului în proprietate privată. Au profitat de această oportunitate funcţionari publici din cadrul structurilor deconcentrate ale statului ori din Consiliul Judeţean, primarul Sucevei, viceprimarii de la acea vreme, poliţişti, magistraţi, samsari imobiliari aflaţi în graţiile puterii de la acea vreme. Cei care s-au păcălit au fost bătrânii, care au fost ademeniţi cu preţuri de nimic în comparaţie cu valoarea estimată a terenurilor, care s-au grăbit să vândă pământul la preţuri exorbitante.
O Hotărâre de Guvern pentru cunoscători
Prin Hotărârea de Guvern 121 din 7 februarie 2002 s-a aprobat trecerea suprafeţei de 86,93 hectare de teren din domeniul public al statului în cel privat. Terenul vizat fusese anterior administrat de către Staţiunea de Cercetări Agricole (SCA) Suceava şi este situat la ieşirea din municipiu, înspre Fălticeni, pe partea stângă a şoselei. Aceasta suprafaţă nu a aparţinut niciodată acţionarilor Staţiunii, ci a făcut parte dintr-o donaţie oferită oraşului Suceava la începutul veacului trecut de un prinţ Sturza. În anul 2001, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 102, care modifica articolul 10 din Legea 1/2000 – cunoscuta lege Lupu, s-a prevăzut dreptul persoanelor fizice de a primi în natură terenul pentru care aveau calitatea de acţionari la Staţiunile Agricole, atribuirea făcându-se din proprietatea privată a statului. În lipsa acestor suprafeţe de teren, se prevede tot acolo posibilitatea scoaterii din domeniul public al statului şi trecerea în domeniul privat a suprafeţelor de teren ce vor trebui retrocedate.
Documentaţia cadastrală pentru Proiectul Hotărârii de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 517/1999, privind proprietatea publică şi regimul acesteia (viitoarea HG 121), a fost semnată de fostul director general a DGAIA Suceava, Atanasă Nistor, şi de către directorul general al Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie Suceava, Titi Petrea.
Conform memoriului tehnic asumat şi semnat de cei doi, a rezultat necesitatea constituirii suprafeţei de 86,93 ha teren proprietate privată a statului care face obiectul prezentului proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea din domeniul public al statului şi administrarea SCA în domeniul privat al statului.
În total, în acest caz au fost înregistrate 67 de tranzacţii în zona Metro, majoritatea dintre acestea rămânând definitive.
(22 feb 2011, 15:10:22
Unii politisti si procurori vad ca s-au transformat in gropari .