Un centru medical de permanenţă în regim privat ar putea fi înfiinţat în municipiul Suceava, la iniţiativa managerului Spitalului şi Policlinicii Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu.
Medicul a anunţat, la finele săptămânii trecute, în conferinţă de presă, că are în vedere deschiderea unui unităţi sanitare care să funcţioneze non-stop şi care să trateze cazurile ce reprezintă urgenţe uşoare. Centrul medical s-ar adresa pacienţilor care au nevoie de anumite servicii medicale, cum ar fi montarea unei perfuzii, efectuarea unei injecţii sau a unei investigaţii simple – glicemie, hemoglobină, tensiune - schimbarea unui pansament.
„Pacienţii cronici ar avea unde să-şi facă tratamentele zilnice”
„În Suceava ar fi necesar un centru medical care să asigure servicii permanente pentru asistenţă medicală ambulatorie calificată, cu medici, asistente, şi nu vorbesc de urgenţe medicale majore. La ora actuală, este foarte dificil să-ţi faci o perfuzie, pentru aşa ceva trebuie să te internezi în spital deoarece n-ai o locaţie. Eu cred că ar ajuta foarte mult sistemul medical. Ar fi foarte util în special pentru pacienţii cronici, întrucât ar avea unde să-şi facă tratamentele zilnice, mai ales sâmbăta şi duminica. Pe de altă parte, spitalul ar fi scutit de o încărcătură de bolnavi”, a spus medicul.
Dr. Ştefan Puşcaşu a subliniat că acest proiect este, deocamdată, “la nivel de idee”, şi ar putea fi combinat cu servicii de îngrijire la domiciliu.
În cazul în care proiectul se va materializa, centrul medical ar urma să funcţioneze în imobilul din spatele Autogării, care a deservit fosta Policlinică Bethesda: “Mă gândesc serios la realizarea unui asemenea proiect, mai ales că nu este vorba de o investiţie prea mare. Clădirea o avem deja, spaţiile sunt suficiente şi amenajate, iar dotarea va fi una minimă – un ecograf şi un aparat pentru analize simple – câteva cabinete, săli pentru mici intervenţii. Singura problemă este legată de personalul medical, fiindcă vreau în primul rând medici şi asistente care să fie acolo 24 de ore din 24”.
“Nu vorbim de un proiect profitabil, ci necesar şi util pentru comunitate”
Managerul de la Bethesda a subliniat că centrul medical de permanenţă ar urma să funcţioneze în regim privat sau cu coplată, în cazul în care Casa de Asigurări de Sănătate ar avea bani pentru a deconta o parte din servicii.
“Nu vorbim de un proiect profitabil, ci de unul necesar şi util pentru comunitate. Cred că există cel puţin o parte a populaţiei care-şi permite să suporte contravaloarea unor astfel de servicii. Acum ne aflăm în situaţia paradoxală când ai bani, poţi să plăteşti, dar n-ai unde”, a mai spus dr. Ştefan Puşcaşu.
Necesitatea înfiinţării unor centre medicale de permanenţă este susţinută şi de Ministerul Sănătăţii, care, de altfel, a dispus deja măsuri în acest sens. Asemenea unităţi sanitare ar trebui deschise, din aprilie, în mai multe localităţi, şi ar urma să fie deservite de medicii de familie. Doctorii s-au opus însă acestei reglementări, pe motiv că sunt obligaţi să lucreze în plus, în afara programului obişnuit de la cabinet, şi nu ar fi plătiţi corespunzător pentru munca depusă.
(22 feb 2011, 11:50:16