Propunerile unui sucevean, Vasile Rusu, de îmbunătăţire a Codului Silvic, ar putea deveni curând o lege aplicabilă în întreaga ţară. Ideea sa, de înfiinţare a unui cont special de împădurire şi refacere a zonelor afectate de calamităţi naturale, în care să fie depuse veniturile obţinute din exploatarea masei lemnoase rezultată din doborâturile de vânt sau alte calamităţi, a fost preluată integral în proiectul noului Cod Silvic.
“Indiferent dacă ne referim la doborâturi de vânt, de zăpadă, de atacuri de insecte sau la alte calamităţi naturale, în toate cazurile cantităţile de masă lemnoasă care trebuie să fie exploatate sunt mult peste posibilitatea anuală, adică peste ceea ce s-ar exploata în mod normal.
Acum, veniturile obţinute sunt încadrate ca profit, se plătesc impozite pe ele, iar banii care ajung la bugetul de stat sunt folosiţi în alte direcţii. O zonă calamitată este una condamnată la subdezvoltare multă vreme, în care refacerea pădurii, a drumurilor, podurilor şi podeţelor este o necesitate. Acest lucru se poate face cu banii obţinuţi din exploatarea lemnului rezultat în urma calamităţilor naturale”, a explicat Vasile Rusu, şeful biroului financiar-contabil al Direcţiei Silvice Suceava.
El a dat ca exemplu anii 2002 şi 2003, când s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de masă lemnoasă afectată de calamităţi naturale, iar profitul a fost cel mai mare din ultimul deceniu. În schimb, cheltuielile de regenerare a pădurii şi refacere a pagubelor suferite au fost apropiate de cele ale unor ani obişnuiţi, fiind plafonate la un anumit nivel.
“Veniturile obţinute din exploatarea masei lemnoase peste posibilitatea anuală, înregistrate ca urmare a calamităţilor naturale, ar trebuie evidenţiate şi înregistrate diferit, într-un cont purtător de dobândă, care să aibă ca principală destinaţie lucrările de refacere a fondului forestier – în principal împăduriri”, a precizat Vasile Rusu.
Ideile sale au fost prezentate şi într-un articol publicat într-o revistă de specialitate – Revista Pădurii, fiind apoi preluate în proiectul noului Cod Silvic, care urmează să fie supus dezbaterii publice, înainte de a fi trimis spre aprobare în Parlament.