Patru operaţii de chirurgie artroscopică, o metodă modernă, minim invazivă, care evită tăietura clasică, au fost realizate sâmbătă, la Suceava, în spitalul particular Bethesda, aparţinând medicului Ştefan Puşcaşu, intervenţiile reprezentând o premieră pentru judeţul nostru, întrucât au fost realizate nu de specialişti americani, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani, tot la această unitate sanitară privată, ci de o echipă de ortopezi de la Spitalul Suceava, Răzvan Bandac şi Mircea Macovei, sub directa coordonare a unui specialist din Iaşi, dr. Dan Cionca, şi care vor practica în mod constant, la Bethesda, acest gen operaţii.
Investiţie de 50.000 euro
Intervenţiile chirurgicale artroscopice au devenit posibile după achiziţionarea, de către unitatea sanitară privată, a unui aparat ultramodern, Stryker, în valoare de 50.000 euro. Investiţia de la Bethesda reprezintă un pas important pentru sistemul sanitar sucevean, întrucât persoanele cu probleme ale articulaţiilor au acum şansa de a se trata prin metode moderne şi pe plan local, evitând astfel deplasările către alte spitale din ţară.
”Mă simt ca un soldat cu misiunea îndeplinită, deoarece chirurgia artroscopică este o ultimă investiţie promisă cetăţenilor suceveni şi putem considera că, în Suceava, la Bethesda şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, se practică o medicină performantă, la nivel european şi la nivel de clinică universitară”, a spus doctorul Ştefan Puşcaşu, cu precizarea că achiziţionarea noului echipament este rezultatul unui proiect în care s-au implicat doctorul Andy Heyer, de la Spitalul Provindece din Portland, şi Kay Metsger, soţia senatorului din Oregon, SUA.
Ce presupune artroscopia
Artroscopia este o metodă chirurgicală modernă adresată tuturor articulaţiilor, dar în special celor mari, cum ar fi genunchiul, şoldul şi umărul, fiind deosebit de utilă în suferinţele meniscului sau ligamentelor. Tehnica reprezintă procesul prin care o articulaţie este operată cu ajutorul unui artroscop - o cameră video cu fibră optică, de dimensiuni reduse - şi al cărei avantaj faţă de metoda clasică îl reprezintă faptul că se fac incizii de foarte mică dimensiune, iar articulaţiile nu trebuie deschise în totalitate. Acest lucru reduce timpul de recuperare a pacientului şi creşte procentul de reuşită a operaţiei, deoarece ţesuturile sunt mai puţin lezate.
Artroscopia este în general utilă în cazul persoanelor tinere şi active, dar şi al persoanelorcu o vârstă mai înaintată, care prezintă leziuni degenerative ale articulaţiilor.
Care este costul unei intervenţii
La Bethesda, o operaţie prin această metodă costă peste 2.000 lei, în acest preţ, considerat unul promoţional, adaptat condiţiilor socio-economice din zonă, fiind incluse investigaţiile, cazarea şi intervenţia în sine.
Pentru a beneficia de avantajele artroscopiei, atât în scop de diagnostic, cât şi terapeutic, pacienţii se pot adresa unităţii sanitare private prin intermediul doctorilor Bandac şi Macovei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, ambii colaboratori ai Spitalului Bethesda, şi care pentru o perioadă vor face echipă cu medicul Cionca din Iaşi.