Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 feb 2011 - Anul XVI, nr. 41 (4639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Semnal de alarmă

“350.000 de hectare de pădure au fost distruse în urma retrocedărilor de teren”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Suceava e pe cale să piardă 166.000 de hectare de pădure, iar statul român să primească o lovitură grea, consideră preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu, care a tras un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă retrocedările abuzive.

“Din 1991 până în prezent au fost distruse 350.000 de hectare de păduri, iar alte 500.000 de hectare au fost brăcuite, adică parţial distruse.

Situaţia este dezastruoasă la nivelul ţării noastre, comparativ cu celelalte ţări membre ale UE, dar din nefericire, acest fenomen nu este stopat. Distrugerea continuă şi va continua atâta vreme cât Guvernul, prin instituţiile sale, nu ia măsurile necesare, atât legislative, cât şi administrative. Cauzele sunt multiple, dar s-a constatat că una din cauzele majore o reprezintă retrocedarea abuzivă a terenurilor forestiere”, a declarat Marian Stoicescu, prezent ieri la Suceava.

Acesta, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Europene a Forestierilor, precum şi pe cea de preşedinte a Confederaţiei Sindicale Consilva, a dat mai multe exemple de retrocedări abuzive din ţară, ilustrând situaţii în care cererile de retrocedare de pădure depăşesc chiar suprafaţa judeţelor pe raza cărora sunt făcute.

 

“Ce se întâmplă acum constituie un semnal pentru alţii, că proprietatea statului stă la dispoziţia oricui”

Cu toate acestea, în opinia sa, cea mai “surprinzătoare” cerere de retrocedare este cea făcută de “o fundaţie de drept privat, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, care se doreşte continuatoarea unei fundaţii cu acelaşi nume, înfiinţată cu mult timp înainte şi botezată astfel prin lege. Numai că acea fundaţie era una de drept public, iar o fundaţie de drept privat nu are cum să fie continuatoarea uneia de drept public”.

Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor a menţionat că în acest caz sunt revendicate terenuri care sunt ale statului încă din secolul 18.

“Se revendică ceva sfânt, proprietatea statului. Se încalcă prevederile Constituţiei – art 36 , care spune că proprietatea statului este inalienabilă, iar, în acest fel, se slăbeşte puterea statului. Este o lovitură grea pe care o poate primi statul român prin împroprietărirea unui grup de 22 de persoane (că nu pot să o consider retrocedare) cu o suprafaţă de peste 166.000 de hectare de pădure”, a adăugat Marian Stoicescu.

Mai mult, el consideră că ceea ce se întâmplă la Suceava poate deveni un precedent periculos la nivelul întregii ţări.

“Ce se întâmplă acum constituie un semnal pentru alţii, că proprietatea statului stă la dispoziţia oricui, care, prin documente mai mult sau mai puţin reale, pot să solicite teren din patrimoniul statului. Noi nu dorim ca pădurile României să mai fie distruse. Am solicitat Parlamentului României să vină cu precizări la legile proprietăţii, privind reconstituirea dreptului de proprietate, pentru ca aceste legi să nu poată fi interpretate aşa cum doresc unii”, a mai spus Marian Stoicescu.

Afirmaţiile sale vin cu două săptămâni înainte ca soarta celor 166.000 de hectare de pădure să fie decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care trebuie să se pronunţe dacă deciziile anterioare, ale Curţii de Apel Timişoara şi Tribunalului Suceava, în favoarea retrocedării pădurii către Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, vor fi menţinute, sau, din contră, dosarul va fi casat şi trimis spre  rejudecare la instanţa de fond.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “350.000 de hectare de pădure au fost distruse în urma retrocedărilor de teren”.
 Vizualizări articol: 1387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
“350.000 de hectare de pădure au fost distruse în urma retrocedărilor de teren”3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ffw trimis de
(19 feb 2011, 15:19:31
Fond privat si proprietate a statului , fiecare cu hotii lor . Intrebare : din care categorie sunt cei mai mari hoti ?
Sa incepem cu angajatii statului -Romsilva- , sa trecem cu legea ilicitului pe la ei apoi mai vedem si cu restul .
2.   Pentru necunoscatori[casa fara stapan] trimis de
(20 feb 2011, 07:54:07
padurile statului nu se retrocedeaza pentru ca de acolo se fura cu acte-n regula.se taie arborele si se vinde de catre padurar cu acte-n regula......CINE-L POATE CONTROLA???[act exista],iar banii [miliardele]ajung .......................la PDL,...pentru campanie................vine PSD,la putere....se schimba seful directiei silvice.....si uite asa se-nvarte roata.
3.   ADEVARAT trimis de
(20 feb 2011, 12:31:14
Acesti domni au dreptate din 1991 padurile se distrug indiferent de forma de proprietate, dar din 1991 cati dintre ei au raspuns pentru faptul ca nu au ingrijit proprietatea statului?????? Poate ca domnii de la sindicat ne spun cum se face colecta de la padurari si cam pe la ce suma s-a ajuns. Poate aflan daca doamna Sova este platita de STAT, sa-i apere drepturile, de la casieria unitatii sau din cheta. Poate aflam cum a reusit Statul Roman sa infiinteze, sa finanteze si sa apere in instanta o fundatie, PRO FOND BIS, tocamai pentru a lupta impotriva drepturilor constitutionale ale cetatenilor sai(dreptul la proprietate).
4.   Adevarat trimis de
(20 feb 2011, 13:43:49
... sa nu uitam ca padurile private sunt administrate tot de stat si deci in ambele situatii tot statul fura mai mult .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei