Aproape 5.000 de suceveni au rămas fără subvenţii la căldură, după introducerea criteriilor restrictive la acordarea acestor ajutoare sociale. Unii, conştienţi că nu se mai încadrează în criterii, nici nu au mai depus cereri, în vreme ce alţii şi-au încercat norocul, depunând cereri, dar “omiţând” să declare bunuri sau venituri care i-ar fi descalificat din start.
În majoritatea cazurilor, declaraţiile incomplete au fost depistate în urma verificărilor făcute în baza de date de la taxe şi impozite a Primăriei Suceava, dar, în alte cazuri, declaraţiile false au fost descoperite în urma anchetelor sociale, iar cei care au beneficiat ilegal de subvenţii sunt acum puşi să returneze banii, alegându-se şi cu dosar penal pentru fals în acte.
800 de familii au încercat să “fenteze” legea
Aproape 800 de familii din municipiul Suceava au rămas fără ajutoare de căldură, după ce, în urma verificărilor făcute de angajaţii primăriei, s-a constatat că în declaraţiile făcute pe propria răspundere nu au fost trecute autoturismele pe care le deţin aceştia, faptul că au mai multe apartamente, chioşcuri în Bazar sau alte clădiri, terenuri de peste 1.000 de mp, venituri mai mari decât cele declarate sau membrii familiei erau mai puţini decât cei trecuţi ca beneficiari de căldură.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a precizat că la majoritatea acestor cazuri, pentru că “omisiunile” făcute au fost descoperite înainte de intrarea în plată a dosarelor, nu a mai fost sesizată Poliţia, aşa cum prevede legea.
Sunt alte cazuri în care, cei ce au depus astfel de cereri nu au fost depistaţi că beneficiază ilegal de subvenţii la căldură decât în urma anchetelor sociale făcute aleatoriu de municipalitate (conform legii, 3% din cererile depuse trebuie verificate astfel), fie în baza reclamaţiilor venite de la vecinii nemulţumiţi.
Aşa se face că unele familii, care au beneficiat de subvenţii la căldură pentru două-trei luni de iarnă, trebuie să returneze acum banii primiţi, sau să fie executate silit, dacă refuză să plătească.
Mai mult, aceste cazuri au fost înaintate Poliţiei, care va întocmi dosare penale, sub acuzaţia de fals în acte.
Până acum, Primăria Suceava a efectuat 180 de anchete sociale la persoanele care au beneficiat de subvenţii, în vreme ce alte şase controale au fost făcute în baza reclamaţiilor primite.
Doar 5.000 de subvenţii la căldură de la Termica pentru luna ianuarie
Dacă în urmă cu doi-trei ani, numărul sucevenilor care beneficiau de subvenţii la căldură era chiar şi de 15.000, acum, cele mai multe subvenţii, acordate pentru luna ianuarie 2011, reprezintă doar o treime din numărul celor care primeau ajutoare de căldură în trecut.
Dacă, în noiembrie 2010, numărul beneficiarilor de subvenţii la căldură în sistem centralizat a fost doar de 4.852 de familii, în decembrie 2010, numărul acestora a crescut la 4.983, pentru ca în ianuarie 2011, numărul acestora să crească la 5.029.
Din cele 1.064 de cereri de acordare de subvenţii la căldură pentru cei care se încălzesc folosind centrale pe gaz metan, 112 au fost respinse din cauza maşinilor deţinute, cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cm cubi, a veniturilor mai mari decât cele declarate sau pentru că solicitanţii deţin mai multe clădiri şi chioşcuri în Bazar.
Acestora li se mai adaugă 379 de beneficiari de subvenţii pentru încălzirea pe lemne sau combustibili petrolieri, care reprezintă aproape o treime din numărul celor care beneficiau de acest drept anul trecut.
(18 feb 2011, 11:32:47