Doi foşti ofiţeri cu funcţii de conducere în Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, dar şi un notar public din municipiul reşedinţă de judeţ vor fi cercetaţi penal de Parchetul Curţii de Apel Suceava. Decizia a fost luată zilele trecute de magistraţii Curţii de Apel Suceava şi îi vizează pe notarul public Adela I. şi pe comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, ambii pensionaţi.
Potrivit judecătorilor, cauza a fost trimisă Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea „începerii urmăririi penale faţă de făptuitoarea I. Adela, sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la înşelăciune în convenţii şi redeschiderii urmăririi penale faţă de învinuita I. Adela, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată”.
În ceea ce-i priveşte pe cei doi foşti poliţişti, procurorii vor demara cercetări pentru două fapte. Curtea de Apel Suceava decis „redeschiderea urmăririi penale faţă de învinuiţii Buznea Tatiana şi Tărniceru Ilie, sub aspectul comiterii infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi de înşelăciune în convenţii”.
Miza acţiunii, un teren de 2,12 hectare în zona Metro
Dosarul care-i priveşte pe ex-poliţiştii Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru şi pe notarul public Adela I. îşi are originea în 2006. La acea vreme, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava s-a înregistrat o plângere depusă de familia Crăciun, moştenitorii Carminei Manolache. Oamenii reclamau că cele trei persoane şi-au dat mâna pentru a o deposeda pe Carmina Manolache de o suprafaţă de 2,12 hectare de teren situat în zona Metro. Tranzacţia a avut loc în cursul anului 2002, iar Carmina Manolache ar fi încasat 60 de milioane de lei vechi pentru un teren care câţiva ani mai târziu a fost evaluat la 1,4 milioane de euro.
Dosarul a avut un traseu extrem de sinuos, iar Sorin Crăciun, unul dintre moştenitori, spune că nimeni dintre anchetatori nu a avut interesul să scoată adevărul la lumină.
Astfel, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava dosarul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care a dispus neînceperea urmăririi penale atât faţă de poliţiştii Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cât şi faţă de notarul public Adela I.. Nemulţumit, Sorin Crăciun a sesizat structura centrală a DNA, care după mai multe verificări a constatat că sunt elemente de natură infracţională, dar a considerat că structura competentă să dea o soluţie este Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii de aici au spus însă că nu descoperit infracţiuni şi au dispus neînceperea urmăririi penale. Nemulţumit din nou, moştenitorul Carminei Manolache a atacat soluţia procurorilor în instanţă, iar Curtea de Apel Suceava i-a dat dreptate, dispunând retrimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Cumpărat pe nimic, terenul le-a adus poliţiştilor câteva sute de mii de euro
În plângerea formulată de Dana Luana Crăciun, fiica decedatei Carmina Manolache consideră că Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cu complicitatea notarului public Adela I., au înşelat-o pe bătrână, cumpărând de la aceasta acţiuni la Staţiunea de Cercetări Agricole la un preţ derizoriu, pe care le-au transformat apoi în parcele de teren în zona Metro.
Ulterior, în cursul anului 2005, noii proprietari de la Metro, respectiv comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, au vândut către SC CAOMI SRL Bucşoaia suprafaţa de 3.636 metri pătraţi, contra sumei de 90.000 de euro. Pe 30 iunie 2006, cei doi au mai vândut o bucată de teren, de această dată firmei SANADENTA SRL. Pentru o suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi de teren, ex-poliţiştii au încasat 150.000 de euro. Banii s-au împărţit, ca şi în primul caz, în părţi egale.
(17 feb 2011, 11:34:20