Salariile diminuate şi mult prea mici în raport cu condiţiile grele de muncă au dus în ultima perioadă la numeroase demisii în rândul pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Acum trei-patru ani, o astfel de situaţie părea o glumă proastă, pentru posturile de subofiţeri scoase la concurs ani la rând fiind câte zece candidaţi înscrişi pe un loc.
Conform datelor oficiale puse la dispoziţie de Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice al ISU Suceava, pe parcursul anului trecut, 18 angajaţi ai instituţiei şi-au încetat raporturile de muncă la cerere, din motive personale, alţi patru adăugându-se cu demisii depuse de la debutul anului 2011. Cu o singură excepţie (locotenentul Ioana Istrati, purtător de cuvânt al Pompierilor, care şi-a dat demisia săptămâna trecută) cei care au demisionat sunt subofiţeri, cu salariile cele mai mici. Oficial, cei 22 de angajaţi ai ISU au demisionat din motive personale, fără a fi obligaţi să expună şi un motiv, însă toată lumea ştie că, exceptând câteva situaţii, plecările au avut un motiv clar: salariile obţinute nu-i mai mulţumeau pe subofiţeri. Este cu precădere cazul pompierilor tineri, care aveau de achitat credite mari şi care, după diminuările de salarii dispuse în vara anului trecut, au intrat în impas financiar. Aceştia şi-au căutat şi găsit locuri de muncă în străinătate, bineînţeles mult mai bine plătite.
Soţul poliţist, soţia pompier, au luat drumul Angliei
Este şi cazul fostului locotenent Ioana Istrati, care a deţinut funcţia de ofiţer de relaţii publice în cadrul ISU. Tânăra de 27 de ani şi soţul său, subofiţer în cadrul Poliţiei municipiului Suceava, au decis să plece în Anglia. Au recunoscut că pleacă pentru că salariile din cadrul structurilor MAI la care lucrau nu sunt mulţumitoare şi că aleg să muncească peste hotare, asigurându-şi din timp angajamente mult mai bine plătite.
Salarii mai mici cu 400-500 de lei
Referitor la aceste plecări, colonelul Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, nu doreşte să facă prea multe comentarii.
„Aceste plecări au fost prin demisii, a fost opţiunea lor şi nu am putut să intervin în vreun fel. Toţi au declarat că pleacă din motive personale şi nu au nimic de imputat unităţii la care au lucrat. Deşi am pierdut 22 de oameni, la ora aceasta nu putem vorbi de ruperea echilibrului în instituţie, ne-am repliat şi putem interveni în continuare eficient la situaţii de urgenţă”, a susţinut colonelul.
Ultimele recrutări din sursă externă în cadrul ISU au fost în 2007, ulterior aceste încadrări, deşi programate, fiind suspendate. Şeful ISU a precizat că deocamdată nu există nici o informaţie privind posibile noi angajări, condiţii în care, dacă plecările vor continua, vor fi cu siguranţă probleme de efectiv.
Din informaţiile pe care le avem, un subofiţer pompier care câştiga în prima parte a anului trecut între 1.700 şi 2.000 de lei primeşte acum 1.300-1.500 de lei.
Plecări şi în Poliţie ori Jandarmerie
Nici Poliţia şi nici Jandarmeria nu au fost ocolite de demisii. În ultimul an, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava s-au înregistrat opt demisii, la Inspectoratul de Jandarmi şapte, iar la Poliţia de Frontieră un număr de patru.
„Foarte mulţi colegi au gândul de a pleca în străinătate, cei mai mulţi caută posibilităţi de a-şi putea lua concedii fără plată şi a pleca o perioadă, însă legea nu le permite acest lucru. Avem şi colegi care au intrat în concediu de paternitate şi se gândesc la soluţii. Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile nu se schimbă în bine, vor fi mult mai multe plecări, iar cei care părăsesc sistemul sunt în general oameni buni, capabili, care se descurcă în orice domeniu. În acest ritm, eficienţa poliţiei va scădea”, declara recent, pentru Monitorul de Suceava, Vasile Anton, liderul Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
(17 feb 2011, 11:33:34