Alunecările de teren reprezintă o problemă majoră în municipiul Suceava, unde, de la an la an, versanţii dealurilor din mai multe zone încep să o ia la vale, ameninţând să distrugă tot ce întâlnesc în cale.
După problemele de pe versantul de Nord-Est, care a fost consolidat, au apărut ample alunecări de teren pe un versant al dealului Teodoreni, în Burdujeni Sat, apoi în zona Zamca, iar mai recent, alunecări de teren au fost semnalate şi în zona Mirăuţi.
Zona în care problemele legate de alunecările de teren au devenit vizibile este cea de la capătul străzii Mirăuţi, în spatele sediului firmei Carpatis, unde terenul argilos, afectat de torenţii care vin din deal, a început să fie brăzdat de falii de pământ instabile.
Problemele legate de alunecările de teren sunt una din principalele subiecte care vor fi abordate la Guvern de primarul Ion Lungu la Bucureşti, în zilele de joi şi vineri, când se va afla în delegaţie.
“Una din problemele cu care ne confruntăm destul de mult o reprezintă alunecările de teren. După dealul Zamca, Teodoreni, acum ni s-au semnalat probleme şi în zona Mirăuţi. Pentru primele două zone cu probleme am întocmit deja studiile de fezabilitate, am realizat indicatorii economici şi am depus proiectele la Administraţia Fondurilor de Mediu. Pentru versantul Zamca sunt necesare 5,7 milioane de lei (57 de miliarde de lei vechi) iar pentru versantul Teodoreni 5,8 milioane de lei (58 de miliarde de lei vechi).
Acum, aceste proiecte se derulează prin IGSU, de aceea este necesară deplasarea mea la Bucureşti, pentru a le depune şi a face demersuri să primim finanţare anul acesta, să putem demara lucrările de consolidare”, a declarat primarul Sucevei.
În zona Zamca, alunecările de teren pun în pericol Mănăstirea Zamca, monument istoric, şi Şcoala Filadelfia, în vreme ce în zona dealului Teodoreni cel puţin cinci case sunt în imediata apropiere a versantului şi riscă să fie distruse.
Primăria Suceava a alocat în bugetul pe 2011 o parte din sumele necesare demarării lucrărilor de consolidare, drept co-finanţare la proiectele de consolidare.