Peste o sută de cadre didactice din municipiul Suceava au participat ieri la un protest spontan, în faţa Trezoreriei, nemulţumite de faptul că nu-şi primesc salariile stabilite pe baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile.
De câteva zile, dascălii suceveni refuză să-şi ridice salariile de pe carduri, deoarece acestea nu sunt integrale, întrucât nu au primit şi banii cuveniţi pe baza deciziilor definitive ale instanţei.
„Vrem să ni se dea banii pe care îi merităm, nu cerem nimic în plus, sunt banii noştri”, a declarat unul dintre profesorii care au participat ieri la protest.
Cadre didactice de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Şcoala Generală Nr. 3, Şcoala „Miron Costin”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, dar şi de la alte unităţi de învăţământ din municipiul Suceava s-au adunat ieri la Trezorerie, aşteptând-şi liderii de sindicat să iasă de la discuţiile şi negocierile pe care le purtau cu şeful Trezoreriei, Mihai Terteş.
„Nu am planificat nimic dinainte. Pur şi simplu suntem nemulţumiţi şi într-o pauză am decis să mergem şi să ne arătăm nemulţumirea în faţa Trezoreriei”, a declarat un alt profesor participant la mitingul cadrelor didactice.
După ce au plecat de la Trezoreria Suceava, un grup de profesori au protestat şi în faţa Prefecturii Suceava, reprezentanţii acestora având o întâlnire şi cu prefectul Sorin Popescu.
Scandalul salariilor dascălilor a izbucnit cu două săptămâni în urmă
Tot „scandalul” a pornit în urmă cu două săptămâni, când mii de profesori din judeţul Suceava, dar şi alţi angajaţi din sistem aveau salariile blocate în contul Trezoreriei. Sindicaliştii din învăţământul sucevean s-au arătat revoltaţi de situaţia creată şi au declarat că „Trezoreria nu vrea să primească statele de plată din şcoli fără aprobarea Inspectoratului Şcolar Suceava”.
Pe de altă parte, liderul Sindicatului Judeţean „Bucovina-Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc, a declarat că „IŞJ nu poate semna statele de plată deoarece nu este ordonator terţiar de credite, în primul rând, însă şefa Serviciului de Salarizare din IŞJ nici nu vrea să semneze asemenea state, fiindcă ele sunt calculate potrivit deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile ale profesorilor şi, ca urmare, salariile sunt majorate”.
În perioada 5-10 ale lunii profesorii ar fi trebui să-şi primească salariile. Între timp, şeful Inspectoratului Şcolar, Petru Carcalete, a declarat că nu va semna nici un stat de plată, fiindcă este ilegal.
Deşi profesorilor li s-au pus banii pe card, mii de dascăli refuză să-i ridice, din cauză că suma acordată nu este integrală, nefiind puse şi majorările câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
„Am aflat de la colegii noştri de la Colegiul <Mihai Eminescu> despre această revoltă spontană, şi câţi eram în şcoală, fără să avem ore, am venit şi noi aici. Restul colegilor vor veni îndată, imediat ce termină orele pe care le au”, a declarat Silvestru Tabarcea, liderul de sindicat al cadrelor didactice de la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava.
Acesta a mai spus că „nici un profesor de la şcoală de la noi nu şi-a luat salariul până acum pentru că nu se respectă hotărârile judecătoreşti legate de salarizare. Nu dorim alte salarii decât cele stabilite pe baza legilor şi a hotărârilor definitive şi irevocabile pe care le-am obţinut în instanţă”.
Peste o mie de plângeri penale făcute de profesori împotriva unor secretari de stat
De vinerea trecută şi până astăzi, inclusiv, peste o mie de cadre didactice din judeţ au depus plângeri penale împotriva unor secretari de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului şi împotriva unor directori din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, deoarece, potrivit liderilor de sindicat ai dascălilor, „aceste persoane, prin semnarea unor note, instigă la nerespectarea şi la neaplicarea legilor în vigoare”, au spus liderii de sindicat.
Liderul Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc, a spus că „secretari din cadrul Ministerului Educaţiei şi directori ai Ministerului Finanţelor Publice au trimis, atât la IŞJ Suceava, cât şi la Trezoreria Suceava, note sau adrese fără suport juridic, făcând referiri la legi abrogate sau declarate neconstituţionale”.
Cei luaţi în vizor sunt secretarul de stat Oana Badea, secretarul de stat Gheorghe Andras Kiraly, directorul general Ioan Mihăilă, directorul de resurse umane George Ghermez, directorul general Mihai Păunică şi directorii trezoreriilor la care sunt arondate şcolile din judeţ.
Profesorii se pregătesc şi de alte proteste
Potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cadrelor se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010, notă pe care dascălii o consideră „abuzivă şi ilegală”.
Liderii de sindicat din învăţământul sucevean sunt decişi să nu lase lucrurile aşa şi, pe lângă plângerile penale depuse, aceştia se vor întâlni mâine pentru a stabili calendarul unor proteste viitoare.
„Ne întâlnim miercuri să vedem ce este de făcut mai departe. Nu ştiu dacă putem lua în calcul greva, deoarece profesorii nu şi-au luat salariile, pe perioada grevei nu sunt plătiţi şi nu sunt dispuşi să facă astfel de proteste, însă să vedem ce decid la întâlnirea de miercuri”, a mai spus Gheorghe Şorodoc.
(15 feb 2011, 13:42:43