Membrii Consiliului Local Suceava se vor întruni astăzi într-o şedinţă extraordinară în care trebuie să aprobe studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai unui proiect în valoare de peste 34 de milioane de euro.
Proiectul este de fapt faza a doua a programului ISPA, investiţiile, finanţate din fonduri de post-mediu, fiind axate în principal pe extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
“Am convocat o şedinţă extraordinară pentru că proiectul trebuie să aibă cât mai rapid toate aprobările necesare, astfel încât să poată fi trimis la Bruxelles spre aprobare. Sperăm ca cel târziu în luna mai să avem deja toate aprobările necesare şi să putem trece la faza de licitare a execuţiei lucrărilor”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Proiectul prevede extinderea a 34 de kilometri de conductă, pe 75 de străzi, în principal în cartierele Iţcani, Tătăraşi, Lanişte şi o parte din Burdujeni Sat, pe străzile care nu au fost prinse în prima etapă ISPA.
Pe partea de canalizare, ISPA II prevede extinderea reţelei pe 34 de kilometri, cuprinzând 70 de străzi, în principal din cartierul Iţcani. De asemeni, tot la extindere sunt prinse şi cartierele noi Tătăraşi, Lanişte, câteva străzi din Burdujeni Sat şi casele de pe strada Trăian Ţăranu, care au apă potabilă, dar nu şi reţea de canalizare.
ISPA II are şi o componentă de reabilitare a reţelelor uzate de apă şi canalizare, fiind prevăzută modernizarea reţelelor de apă potabilă, pe 26 de kilometri, de pe 67 de străzi din cartierele Iţcani, Burdujeni, Zamca, George Enescu şi Obcini, precum şi reabilitarea conductelor de canalizare pe o lungime de 4,5 kilometri, de pe 15 străzi.
Proiectul mai prevede şi lucrări la staţia de epurare din lunca Sucevei, la staţia de tratare Mihoveni şi reabilitarea a 30 de puţuri la staţia Berchişeşti de captare a apei potabile.
Din cele 34 milioane de euro care reprezintă valoarea totală a proiectului, 98% sunt fonduri europene şi 2% reprezintă contribuţia Primăriei Suceava.