Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea a spus, ieri, la ICCJ, că a primit mai mulţi bani, la iniţiativa investigatorului sub acoperire, dar a susţinut că, în opinia sa, aceştia nu reprezentau mită, pentru că a plătit cu ei salariul femeii de serviciu, micile reparaţii şi consumabile de birou.
Instanţa supremă a analizat, ieri, contestaţiile fostului şef al PTF Siret Aurel Anea şi ale altor 14 poliţişti şi vameşi faţă de arestarea lor preventivă pentru luare de mită şi favorizarea traficului cu ţigări prin această vamă.
În declaraţia dată în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, fostul şef al PTF Siret a recunoscut că a primit mai multe sume de bani, dar a motivat că i-a folosit pentru fondul de reparaţii şi pentru plata femeii de serviciu.
Anea le-a arătat judecătorilor că, în 15 decembrie 2010, comisarul-şef de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Gheorghe Ieremie, l-a chemat în biroul său pentru a-l anunţa că va fi schimbat din funcţie cu Mădălin Ionescu, unul dintre investigatorii sub acoperire din acest caz, el urmând să-şi continue activitatea într-o altă unitate.
Aurel Anea a precizat că, la predarea funcţiei, Mădălin Ionescu i-a cerut să-i indice „doi-trei oameni” cu care să ia legătura la PTF Siret şi care să-l pună la punct în legătură cu procedurile derulate în această instituţie, iar după alte două-trei zile, a venit la el cu bani.
Fostul şef al PTF Siret a susţinut în faţa judecătorilor că el i-ar fi spus lui Ionescu să aibă grijă să nu existe treceri la frontieră ale unor vehicule cu mărfuri ilegale sau cu cantităţile nepermise, iar acesta i-ar fi răspuns: „Da ce, eu pentru ce am venit aici”.
Anea a recunoscut că a primit bani de la Mădălin Ionescu
Întrebat dacă a primit bani oferiţi de investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu, Anea a recunoscut că acesta i-a dat bani. El a precizat că Ionescu i-ar fi spus că banii sunt de la poliţişti, iar el a luat aceşti bani pentru că aşa plăteau cei de la Vama Siret toate reparaţiile de la PTF, şi, totodată, aduceau consumabilele pe banii lor şi o plăteau şi pe femeia de serviciu.
Întrebat care era cota sa în cadrul grupării, Anea a arătat că el primea 40 la sută, iar investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu 60 la sută.
În apărarea sa, Anea a mai arătat că, potrivit fişei postului, el nu ar fi avut atribuţii de control al poliţiştilor sau vameşilor pe care îi avea în subordine şi că la nivelul anului 2010, la PTF Siret ar fi avut loc 650 de confiscări.
Vameşul Lazăr Ungureanu spune că dădea bani „pentru protocol”
Un alt inculpat din dosar, Lazăr Ungureanu, le-a spus judecătorilor că nu i-a oferit niciodată lui Aurel Anea sume de bani, pentru că el lucra la controlul bagajelor, în vreme ce alţi colegi ai săi şi fostul şef al PTF Siret se ocupau de verificarea documentelor.
Întrebat în legătură cu două fapte de primire de mită din 29 decembrie 2010, Ungureanu a arătat că şeful său, Mădălin Ionescu, l-a sunat şi i-a cerut să meargă la el pentru rezolvarea unor probleme curente. Vameşul a recunoscut că la acel moment i-a remis investigatorului sub acoperire 400 de lei. „Noi dădeam bani acolo şi erau aşa, ca o formă de protocol. Mai mult, eu i-am dat banii în perspectiva sărbătorilor de iarnă, pentru că urmau să vină acolo în vamă urători. Trebuie să ştiţi că noi plăteam acolo tot şi noi ne gospodăream, nimeni nu trimitea bani pentru reparaţiile curente sau pentru femeia de serviciu, veneam cu bani de acasă”.
Avocaţii spun că arestările s-au făcut de instanţa care nu trebuia
Mai mult, în şedinţa de ieri, avocaţii au arătat că arestările în acest dosar s-au făcut de către o instanţă necompetentă, respectiv Curtea de Apel.
„Instanţa care a judecat pe fond propunerile de arestare preventivă nu trebuia să fie Curtea de Apel, ci Tribunalul. Şi asta pentru că şeful PTF Siret, comisarul-şef Aurel Anea, nu fusese numit ofiţer de poliţie judiciară, ceea ce atrage competenţa unei alte instanţe şi nu a Curţii de Apel. În consecinţă, credem că toate arestările din acest dosar sunt lovite de nulitate”, a opinat Ionel Andrişan, unul dintre avocaţii suceveni care a pledat pentru câţiva arestaţi din acest dosar.
Recursurile, respinse
După mai multe ore de deliberări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă toate recursurile înaintate. În afara comisarului-şef Aurel Anea, ieri au mai fost prezenţi în faţa instanţei alţi zece agenţi, respectiv agent principal Ramona Costiuc (30 de ani), din Siret, agent principal Lucian Ştefan Pintilii (32 de ani), din municipiul Fălticeni, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), agent-şef Florin Constantin Lupu (38 de ani), din Siret, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Silviu Georgică Pomohaci (28 de ani), din comuna Şcheia, agent principal George Jacotă (33 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Loghin Daniel Timoci (37 de ani), din Siret, agent Adrian Ionuş Grosu (24 de ani), din municipiul Suceava.
Tot ieri, au fost judecate şi respinse recursurile celor patru vameşi, toţi şefi de tură în PTF Siret, respectiv Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret.
(15 feb 2011, 11:15:50