Părintele spiritual al armenilor din România, Excelenţa Sa Datev Agopian, a avut, ieri, o întâlnire oficială cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Aflat în prima sa vizită la Suceava în această calitate, ES a discutat cu şeful administraţiei judeţene două proiecte majore de parteneriat: „Pelerin în Bucovina”, iniţiat de CJ, şi aniversarea a 500 de ani de la ridicarea Mănăstirii Hagigadar, care va avea loc în august 2012, proiect al comunităţii armene.
Potrivit lui Flutur, Arhimandritul Datev Agopian s-a arătat interesat de „Pelerin în Bucovina” şi de implicarea bisericilor şi mănăstirilor armeneşti din judeţul Suceava, cu atât mai mult cu cât doar mănăstirile Zamca şi Hagigadar mai există în România.
„Sunt foarte interesaţi de evenimente, intră în proiect mai ales pentru diaspora, pentru că trei milioane de armeni trăiesc în Armenia şi şapte milioane în diaspora. Am convenit să facem pliante împreună pentru târgul de la Berlin, de la New York şi pentru alte târguri”, a spus Flutur.
În ceea ce priveşte sărbătoarea de anul viitor, când armenii vor aniversa în 12 august 500 de ani de la construirea Mănăstirii Hagigadar, ES Datev Agopian i-a solicitat lui Flutur un parteneriat în acţiunile de mare amploare care vor fi organizate şi acesta şi-a dat acordul de principiu, urmând ca ulterior să fie făcute toate procedurile legale.
ES Datev Agopian a venit în România din Olanda
Preacuviosul Arhimandrit Datev Agopian a fost ales de Congresul Eparhial, în septembrie 2010, în funcţia de Eparh al Bisericii Armene din România. La începutul lunii noiembrie, în ziua hramului Catedralei Arhiepiscopiei Armene din România, Sfinţii Mihail şi Gavriil, a avut loc ceremonia de întronizare.
Arhiepiscopul Bisericii Armene din România s-a născut în Irak, la Bagdad. A fost un student eminent, cu studii teologice la Universitatea din Geneva. La încheierea studiilor, primul loc în care a fost trimis ca „soldat al Lui Dumnezeu” a fost Franţa. După aproximativ şapte ani a fost relocat în Olanda, iar de anul trecut în România. Vorbeşte arabă, kurdă, turcă, franceză, engleză şi flamandă.
(12 feb 2011, 11:09:26
E că umorul a rămas singurul lucru serios în viaţă
Flutur aşteaptă de la Luftinger un semnal
Să servească ( în Germania ) un ceai cu dulceaţă
Ne rupem gâturile fără să’nţelegem nimic
Decanul facultăţii de corupţie e’n alte sfere
Relaxat , din alt timp ne trimite’n plic
Have baftalo ... şi’ncurând : la revedere
Politica comicului facil are sindromul Tourette
De la jegu’ ăsta portocaliu (eu ) ce să mai aştept ?