Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava a primit, în ultima perioadă, numeroase sesizări de la persoane care sunt implicate în litigii cu cei cărora le-au vândut maşinile şi care le cer oamenilor legii să-i oprească în trafic pe cei vizaţi şi să le ridice certificatele de înmatriculare. Practic, poliţiştii sunt puşi în situaţia de a fi un fel de recuperatori de maşini, solicitările de acest gen fiind respinse imediat.
Cel mai adesea vechiul proprietar a vândut maşina, iar cumpărătorul nu a făcut acte de transfer pe numele său. Se ajunge astfel în situaţia ca proprietarul din acte să aibă de plătit impozite ori amenzi, deşi nu mai are maşina de ani de zile. În alte cazuri, cumpărătorul a achitat doar o parte din sumă, a luat maşina, după care a refuzat să mai dea şi restul banilor, conform înţelegerilor dintre părţi.
„Avem multe sesizări de acest gen, persoane care au înstrăinat autoturismele altor persoane, de multe ori fără a-şi aminti detaliile de identitate ale acestora, şi care ne cer sprijin în vederea identificării maşinii şi obligării şoferilor la efectuarea transferului de proprietate. Conform legii însă, poliţia poate identifica şi opri un autoturism numai în cazul în care şoferul a încălcat o normă rutieră, noi nu putem să căutam în trafic respectiva maşina şi să-l tragem la răspundere pe şofer pentru că nu a făcut acest transfer”, a explicat cum stau lucrurile comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
În unele cazuri, cei care depun reclamaţii la poliţie ar dori ca vehiculul să fie indisponibilizat de poliţişti, până la clarificarea problemelor din acte, însă nici acest lucru nu este posibil.
Legislaţia rutieră prevede clar când Poliţia poate reţine o maşină, iar asta se întâmplă doar în cazurile grave (când şoferul este băut, când starea tehnică a acesteia pune în pericol iminent circulaţia, când vehiculul a fost declarat furat, când este folosit la săvârşirea unei fapte de natură penală etc.).
Au de plătit impozite de acum patru-cinci ani
El a exemplificat cu cazurile unor suceveni care, fiind puşi în situaţia de a avea de plătit impozite de prin 2006-2007, au sesizat poliţia, însă habar nu au la cine ori unde este acum maşina lor.
Numai în acest an, a arătat comisarul de poliţie, s-au primit 15-20 de sesizări de acest gen. Cei care trimit reclamaţiile sunt sfătuiţi în scris să se adreseze instanţei de judecată, pe cale civilă, pentru a-şi rezolva acest tip de probleme.
Există totuşi şi o speranţă pe care o lasă reprezentanţii Poliţiei Rutiere.
Aceste sesizări rămân în atenţia Poliţiei, iar dacă autoturismul este identificat în trafic pentru o abatere şi se reţine certificatul de înmatriculare, acesta poate fi restituit ulterior doar proprietarului de drept.
(12 feb 2011, 11:52:32
Sunt asa de varza, sa vedeti ce detectivi au ..
E marfa romania asta nu alta .. politisti cu coeficentul de inteligenta mai mare .. decat a unei gaini. Mai bine recunosti ce nu ai facut ca sa termine mai repede ei hartogaria, ca oricum nu patesti nimic. - citez un mare politist sucevean.